IŽIVLjANjE NA PRELAZU: Albanci ih držali 20 sati na Jarinju (VIDEO)

M. Jungić Milošević

11. 09. 2019. u 17:50

ИЖИВЉАЊЕ НА ПРЕЛАЗУ: Албанци их држали 20 сати на Јарињу (ВИДЕО)

Foto RTS

Konvoj RTS karavana zaustavljen na administrativnom prelazu

KARAVAN RTS "Najlepše narodne pesme", koji u četvrtak gostuje u Kosovskoj Mitrovici, zaustavljen je u utorak u 15 sati na prelazu Jarinje bez ikakvog obrazloženja. Prištinske vlasti nisu dozvolile ulazak ekipi RTS i pored blagovremeno podnete i uredno dostavljene dokumentacije. Konvoj RTS u kojem se nalazila tehnička oprema za binu i link vozilo, zadržan je na Jarinju više od 20 sati čekajući da uđe na teritoriju Kosova i Metohije. Time se dovela u pitanje mogućnost valjane tehničke realizacije koncerta u Kosovskoj Mitrovici.

U sredu su se konvoju pridružili i ostali članovi ekipe koja je ujutru krenula iz Beograda - voditelji, muzičari Narodnog orkestra RTS i produkciono osoblje. Muzički urednik Radio Beograda Nenad Kamidžorac, koji je i jedan od voditelja programa, za "Novosti" je rekao da je ekipa od 50 ljudi u prvom trenutku zadržana i vraćena na našu stranu preko administrativnog prelaza Jarinje, zbog instrumenata.

PROČITAJTE I: KFOR izveo obuku za brzo reagovanje (FOTO)

- Pustili su muzičare, uglavnom, sve nas iz RTS, ali su problem bili instrumenti. Čekali smo pola sata, a onda su nas ponovo vratili na administrativni prelaz i oko pola pet smo prešli. U ovom trenutku, čekamo policiju da i ona da odobrenje da možemo da nastavimo prema Kosovskoj Mitrovici - kaže Kamidžorac, dodajući da su se carinici korektno ponašali prema njima, osim jednog policajca koji je bio malo drskiji prema njihovom vozaču.

- Policajac je vozaču stavio primedbu zato što je stao na administrativnu liniju, belu crtu na asfaltu. Vozač je stao malo bliže uz liniju nego što je trebalo i to je bio problem.

Pevači koji će nastupiti na koncertu doći će u četvrtak kada je zakazana proba u 17 sati. Direktan prenos koncerta, kojim se ujedno obeležava 95 godina postojanja Radio Beograda, predviđen je od 21 sat na programima radija i televizije Javnog servisa.

OBEĆANjE GRAĐANIMA


RTS je javno uputio protest kosovskim vlastima zaduženim za poštovanje procedure oko prelaska na administrativnim prelazima:
"Ovo maltretiranje i ponižavanje radnici RTS-a izdržaće samo zbog toga da bi održali obećanje dato građanima Kosovske Mitrovice i našem narodu na severu Kosmeta, obećanje da ćemo koncert održati", kaže se u saopštenju RTS.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Raca Milosavljevic

11.09.2019. 18:17

.... tako je to ... kada su svakojaki konvoji u zlatno Titovo doba ulazili iz Albanije na Kosovo i Metohiju RTS o tome nije hteo,smeo,umeo da izvestava ... sada im se to vraca kao bumerang ..

Pogled sa brda

11.09.2019. 18:28

Koncert bi sada, sa prigodnim repertoarom (bez Cile-Mile), trebalo odrzati ispred granicnog prelaza sa posavkom okrenutom prema Kosovu i Metohiji!

Milan024

11.09.2019. 18:35

Pa logic no. Mogu da ride sa Srbijom sta hoce i kada hoce. Nema nikakve reakcije, nikakvih kontramera, najavljenih pre 6 meseci !!! Osilili se, tako I treba!!!!

takovamitreba

11.09.2019. 18:56

a vi idete da gledate ono PRDITA kad dodju u BGD jos bi poklali svoje sugradjane zbog njih.

C, c, c...

11.09.2019. 19:35

A drage nam "naše" vlasti daju kurti i murti da pređu koju god 'oćeš granicu i "administrativnu liniju". Pa znaš kad bih ja dozvolila da "uđe" u SRB auto sa tablicama tzv Republike Kosovo? Juče u petak u petnaest do pola devetnaest! Nismo priznali Kosovo - m'rš tamo sa nepostojećim tablicama. Ali neeeee, svaka šuša može od Subotice do Đakovice, kako mu se digne, a mi nismo priznali Kosovo, c, c, c, eeeee politiko moja, Srbijo moja nesretna....

zaliv.net

11.09.2019. 19:36

Bitno je da vi shipce pustate bez problema.... samo reciprocno, reciprocno, oni nemaju kud okolo!

Miso.Pec

11.09.2019. 22:51

Ovo se nije moglo dešavati sve do onog momenta kada smo mi ukinuli našu policiju koja je delovala na Kosmetu i utopili je u Kosovski sistem a sve pod pritiskom Merkelove da ukinemo po njoj paralelne strukture a mi smo ukinuli naše državne strukture.