DIGITALNI nastavni dodatak, koji se u školama koje su informatički opremljene, koristi uz klasični udžbenik, ima "rok važenja". Roditelji, koji su se javili našoj redakciji, kažu da ih je zbunilo, zašto ispod šifre u knjizi, koja služi za "logovanje" učenika piše da kod važi 380 dana. Posle isteka tog roka, materijal u digitalnom obliku ne može da se koristi.

Kako nam je ispričala Daniela K., mama učenika petog razreda, u školi nisu dobili objašnjenje zašto je ograničeno vreme korišćenje udžbenika. Preporučeno im je da se obrate izdavaču.

- Ukoliko dete hoće da se podseti neke lekcije, obnovi gradivo, recimo, u šestom razredu to neće moći da učini - kaže naša sagovornica. - Kodovi su sadržani u udžbeniku i radnim sveskama za određene predmete. U našoj školi su elektronske knjige iz srpskog jezika, matematike, biologije, geografije, tehničkog i muzičkog i tako će biti do kraja osnovne škole. To znači da deca neće moći da koriste elektronski dodatak za pripremanje male mature. Zbog jedinstvenog koda sa "rokom trajanja" moraće da kupe novo izdanje.

Takođe, knjigu neće moći niko da nasledi, već svake godine mora da se kupuje nova, zato što u knjizi piše kod za elektronski dodatak. U najvećoj izdavačkoj kući, pak, kažu da oni samo poštuju regulativu.

PROČITAJTE I: Masteri za robotiku

- Svetski stanadardi propisuju da digitalni udžbenici mogu da se koriste samo u određenom periodu - objašnjava Gordana Knežević Orlić, direktor Izdavačke kuće "Klet". - Odabran je period od 380 dana, pošto obuhvata celu školsku godinu, raspust i početak naredne školske godine, kako bi deca imala priliku da se podsete gradiva. Posle toga, digitalni dodatak se ne može koristiti.

NASTAVNICI NA OBUCI NASTAVNICI u osnovnim školama prošli su posebnu obuku za rad sa elektronskim udžbenicima, dobili su računar, projektor, internet... Ovakav vid nastave počeo je prošle godine u prvom i petom razredu, a ove je nastavljeno u drugom i šestom, ako škola ima adekvatne kabinete i obučen kadar.

Da bi mogli da uvedu digitalne udžbenike, škole moraju imati i specijalizovane učionice. Jedna od njih je i OŠ "Drinka Pavlović", gde je prošle godine predstavljen i prvi srpski digitalni udžbenik iz biologije.

- Đaci koriste klasični udžbenik, a dodatak u elektronskom obliku sadrži zadatke za vežbanje i dodatno pojašnjenje gradiva - kaže Jole Bulatović, direktor OŠ "Drinka Pavlović". - Deci je tako lakše da razumeju lekciju, uz slikoviti prikaz ili neki kratki film "Nacionalne geografije". Naravno da je klasični udžbenik nepravaziđen.

Digitalizacija nastave u školama je i dalje u toku, a do sada je za te namene opremljeno više od dve hiljade učionica u Srbiji, a plan je da ih do kraja ove školske godine bude 10.000.