DISCIPLINSKI POSTUPAK PROTIV STANISLAVA DUKIĆA: Proslavljao rođendan sa kriminalcima?

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

11. 09. 2019. u 11:02

ДИСЦИПЛИНСКИ ПОСТУПАК ПРОТИВ СТАНИСЛАВА ДУКИЋА: Прослављао рођендан са криминалцима?

PROVERA Stanislav Dukić

Protiv Stanislava Dukića, člana DVT, pokrenut disciplinski postupak. Disciplinski tužilac, zadužen za "etička pitanja" - gost na zabavi

OSIM članova Državnog veća tužilaca (DVT), proslavi pedesetog rođendana Stanislava Dukića, člana DVT koji se poslednjih dana našao u fokusu zbog gostiju koje mediji dovode u vezu sa kriminalom, prisustvovalo je i najmanje troje članova Visokog saveta sudstva. Kako "Novosti" saznaju, pored članova DVT protiv kojih se pokreće disciplinski postupak, na zabavi u beogradskom hotelu "Šumadija", 30. avgusta, bilo je i nekoliko tužilaca i sudija, tri člana VSS i dva narodna poslanika.

Ovo je za "Novosti" potvrdio i sam slavljenik, uz komentar da ne želi da bilo ko od njegovih gostiju ima problema.

Na zahtev republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac, sazvan je Etički odbor DVT, koji je pre dva dana odlučio da se pokrene disciplinski postupak i ispita eventualna odgovornost Dukića, Gorana Ilića, zamenika republičkog javnog tužioca i zamenika predsednika DVT, Zorana Vidakovića, disciplinskog tužioca DVT, i Sandre Kulezić, člana.

Disciplinski organ utvrdiće da li su se članovi DVT ogrešili o etički kodeks, koji naglašava da u privatnom životu moraju da se uzdrže od ponašanja koje bi moglo da naruši ugled Veća i poverenje javnosti u njihov rad, kao i koje bi moglo da stvori utisak o korišćenju javnih ovlašćenja u privatne svrhe.

- Bilo kakvo povezivanje nosilaca pravosudnih funkcija sa ljudima koji izazivaju sumnju da su se na najteži način ogrešili o zakon, urušava i njihov, i ugled njihovih kolega, kao i cele institucije koju predstavljaju u očima građana. Ovakve situacije su apsolutno neprihvatljive sa stanovišta etičkih i profesionalnih principa tužilačke funkcije i verujem da će organi DVT ispitati sve navode - kaže ministarka pravde Nela Kuburović.

ZVANICE Sandra Kulezić i Goran Ilić, Foto Srpski telegraf

Dukić za "Novosti" komentariše da je srećan što je rasprava uvedena u institucije sistema i tvrdi da nijedan kriminalac nije prisustvovao rođendanu.

- Da sam smatrao da bi bilo šta trebalo da krijem, ne bih proslavu organizovao javno. Verujem da će moje kolege u DVT glasati po savesti i da nijedan ne bi stao iza nečega što je protivzakonito - rekao je Dukić.


PROČITAJTE I:Zukorlić poglavar u Sarajevu?


Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije, konstatuje da je u DVT stiglo nekoliko prijava iz Novog Pazara protiv Dukića, kada je tamo bio viši tužilac. Njih je odbacio disciplinski tužilac Vidaković, i sam gost na proslavi:

- Tražimo od DVT da smeni disciplinskog tužioca, jer je narušeno poverenje u njegov rad. Ovaj predmet moraće da preuzme neko od njegovih zamenika.

Foto Srpski telegraf

On primećuje i da je najgora predložena sankcija razrešenje (za organizatora proslave), a za goste javna opomena ili zabrana napredovanja. Trenutno nema mehanizma da se bilo kakva disciplinska odluka sprovede:

- Da bi se donela odluka u DVT, potrebno je šest glasova, a Udruženje tužilaca ima pet članova.OSUMNjIČENI ZA ŠVERC DROGE

LjUDI "sa dosijeima", čiji se dolazak Dukiću stavlja na teret, jesu Halil Emrović (na slici), kog mediji dovode u vezu sa švercom narkotika, Nihad Emrović, za kog je pisano da je hapšen više puta i poznat kao drug ubijenog narko-dilera Luke Radulovića, kao i Zamo Emrović, za kog se navodi da je hapšen u Mađarskoj prilikom šverca kokaina.

Halil Emrović,Foto Srpski telegraf


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nikola U.

11.09.2019. 12:33

Ovo je vrh ledenog brega! Sa kim se slavi, jede i lumpuje nego sa "jaranima"? Nemoguće je da je ovakvo ponašanje nemoguće sankcionisati! Sve ove ljude treba razrešiti pod hitno! Nezavisno sudstvo i slične formulacihe ovde mu dođu kao pravan za korupciju. Ako je potrebno, neka vlast promeni i zakone jer ne mogu tužioci da se bratime sa kriminalcima bez posledica, tu mora da bude ili-ili, bez kompromisa i izuzetaka.

Рашо

11.09.2019. 17:54

Добро је да пишете о овоме али се бојим да ће све остати на томе!