Masteri za robotiku

Lj. BEGENIŠIĆ

10. 09. 2019. u 15:02

Мастери за роботику

Na mašinskom će se učiti Industrija 4.0 / Foto P. Milošević

Na državnim univerzitetima osmišljena četiri nova programa iz naprednih tehnologija. U projekat uključeno 13 fakulteta - ETF, Mašinski, Matematički...

ZA diplomce prirodnih i tehničkih fakulteta osmišljena su četiri nova interdisciplinarna mastera čiji će nosioci biti 13 državnih fakulteta u Srbiji. Ti studijski programi su: Napredne informacione tehnologije u digitalnoj transformaciji na ETF i FON u Beogradu, Industrija 4.0 na Mašinskom fakultetu i Matematičkom fakultetu u Beogradu, Master informacionih tehnologija na Univerzitetu u Kragujevcu i Inteligentna analiza podataka na Univerzitetu u Nišu. Oni će spajati tehnička znanja sa poznavanjem biznisa i poslovnim veštinama.

Ovi programi treba da prođu proces akreditacije, fakulteti su predali dokumentaciju, a kako kaže prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta, još je neizvesno da li će proces akreditacije koji je u toku biti završen do oktobra ili do januara.


PROČITAJTE JOŠ: Vozači se kazni ne boje ali su kod kamera oprezni

- Studijski program Industrija 4.0 kreiran je po najvišim svetskim standardima u saradnji Mašinskog i Matematičkog fakulteta iz Beograda i nemačke kompanije "Festo" - kaže, za "Novosti", prof. Mitrović. - Reč je o kombinaciji tri već postojeća studijska programa - proizvodno mašinstvo, industrijsko inženjerstvo i automatsko upravljanje plus fundamentalno znanje iz matematike, mašinskog učenja i veštačke inteligencije.

Okrećemo se, ističe prof. Mitrović, "pametnim" objektima, "pametnoj" mašini, "pametnoj" sali, "pametnoj" tabli, zgradi...

- Poenta je da funkcije u toku proizvodnje obavlja računar ili robot, "pametna" mašina ili sistem mašina koje međusobno komuniciraju, a tu sposobnost u njih su ugradili kreativni inženjeri - kaže prof. Mitrović koji očekuje veliko interesovanje studenata za novi master studijski program.


Prof. dr Radivoje Mitrović

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navode da su Master 4.0 program studija koje će školovati profesionalce koji razumeju napredne tehnologije, ali imaju i poslovna znanja neophodna za razvoj komercijalnih digitalnih proizvoda i usluga.

Osim 13 fakulteta u izradi ovih studijskih programa učestvovalo je i više od 75 kompanija, koji će biti uključeni i u izvođenju nastave i obezbediti praksu za studente.


PROČITAJTE JOŠ: Sudovi efikasni, tužioci da istražuju prijave uzbunjivača

NASTAVA TRI SEMESTRA

NA svaki od navedenih programa biće upisano po 15 budžetskih i samofinansirajućih diplomaca, dok će Inicijativa "Digitalna Srbija" stipendirati još po pet studenata. Master program trajaće tri semestra.

Nemanja Đorđević

- Posebna pažnja biće usmerena ka izradi master rada, a prakse će trajati najmanje dva meseca - objašnjava, za "Novosti", Nemanja Đorđević iz Inicijative "Digitalna Srbija". - Svi fakulteti i univerziteti čiji su programi izabrani na konkursu biće u obavezi da omoguće upis najmanje dve generacije studenata, a Ministarstvo će svake godine povećavati broj budžetskih mesta za deset odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije