SANU OSNOVAO ODBOR ZA SRPSKO PITANjE: Kosmet među glavnim temama

Lj. B.

ponedeljak, 09. 09. 2019. u 22:41

САНУ ОСНОВАО ОДБОР ЗА СРПСКО ПИТАЊЕ: Космет међу главним темама

U aktivnostima će učestvovati svi zainteresovani članovi Akademije,foto Z.Jovanović

SANU osnovala odbor koji će razmatrati ključna srpska pitanja od 19. do 21. veka. Baviće se i jezikom i pismom, zaštitom kulturne baštine, demografijom

SRPSKA akademija nauka i umetnosti osnovala je programsko-organizacioni odbor "Srpsko pitanje od 19. do 21. veka", koji će se baviti svim važnim pitanjima za srpski narod. Ovo je u ponedeljak rekao potpredsednik SANU akademik Zoran Popović, koji je naveo da je cilj akademije da pruži ozbiljan uvid, baziran na naučnom i umetničkom utemeljenju, u čitav niz pitanja od vitalnog interesa za Srbiju.

- Među tim pitanjima su Kosovo i Metohija, položaj srpskog naroda u regionu, zaštita srpske kulturne baštine i utvrđivanje njenog srpskog identiteta, pitanje jezika i demografsko pitanje, ljudska prava, bezbednost, međunarodni odnosi i energetika - naveo je akademik Popović.

Odbor je sastavljen od predstavnika akademijskih odbora koji se bave ovim oblastima, osnovan je 21. juna i tom prilikom je zaključeno da je najvažnije od svih, pitanje KiM te se krajem godine planira i naučni skup posvećen toj temi.

- Na prvom sastanku odbora predložena je organizacija tematskih simpozijuma, serije predavanja, naučnih skupova i svi bi bili propraćeni dokumentima - naglasio je Popović. -Predloženo je osmišljavanje stalnih akcija u kojima bi učestvovali svi zainteresovani članovi SANU.


PROČITAJTE JOŠ - VUČIĆ SE SASTAO SA DIREKTOROM MUZEJA ZABRANjENI GRAD: Saradnja u kulturi je most koji povezuje narode

Predloženo je i uključivanje različitih naučno-obrazovnih ustanova, univerziteta, instituta, uglednih pojedinaca...


foto Z.Jovanović

Popović je podsetio da se SANU već nekim od pomenutih tema bavi kroz svoje programe, ali da je cilj osnivanja Odbora da te aktuelne teme budu neprekidno prisutne i da se kroz drugačiju formu privuče veća pažnja javnosti. On je naveo da rad odbora neće rezultirati nekim dokumentom "koji bi ličio na Memorandum SANU".

- Mi nećemo biti novi centralni komitet koji će nametati svoje mišljenje, već ćemo samo izneti stav - naglasio je ovaj akademik.


AKADEMIK KOSTIĆ NA ČELU

PREDSEDNIK Odbora je predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić, potpredsednik je akademik Ljubomir Maksimović, a članovi su: akademici Nebojša Radunović, Zoran Krivokapić, Kosta Čavoški, Aleksandar Kostić, Časlav Ocić, Mihailo Vojvodić, Ljubodrag Dimić, Milan Lojanica, Miro Vuksanović, Vladimir Bumbaširević, Zoran Radović, Zoran Petrović i Gojko Subotić i dopisni članovi Mira Radojević, Dragan Vojvodić, Slobodan Vukosavić, Vladica Cvetković, Ljubinko Radenković i Slavenko Terzić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Марко из Требиња

09.09.2019. 22:50

Нема никаквог документа, нема обавезујућег става, него само СВОЈЕ мишљење. За своје мишљење вам не треба Одбор. Тра-ла-ла, тра-ла-ла...

Nikola U.

09.09.2019. 23:36

Jedihi posao SANU danas je da se bori za Srbiju, Srpstvo i Srpski narod. Akademici ne treba da čuvaju fotelje, zvanja svoj ego nego da se STVARNO bore za pravo svog naroda da živi. Neka se bore onim što imaju i znaju tamo gde to treba - na kongresima, u štampi i u drugim medijima gde niko od njih danas ne sme ni da zucne, a kamoli da se suprotstavi lažima kvazinaučnika okolnih zemalja i "zemalja". Možda je ovo početak toga?

Rh+

09.09.2019. 23:48

E od sada prestajem da brinem o Srpskoj naciji. SANU je zakon. Sada ce ovaj odbor da nas spasi od propasti. Steta sto ranije nije oformljen. Ali nema veze sad ce oni.