PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je u ponedeljak Vanga Ksudonga, direktora pekinškog Muzeja Zabranjeni grad, jednog od najvažnijih muzeja u Kini i svetu, koji sadrži skoro dva milona eksponata.

Dvojica sagovornika razgovarala su o saradnji dveju zemalja, kao i korišćenju kineskih iskustava i tehnologija u digitalizaciji kulturnog nasleđa.

- Saradnja u oblasti kulture predstavlja most koji povezuje i zbližava narode i doprinosi boljem međusobnom razumevanju. Vaša poseta Srbiji ima veliki značaj u smislu daljeg obogaćivanja ne samo kulturne saradnje između naših zemalja, već i ukupnog strateškog partnerstva Srbije i Kine - istakao je predsednik Vučić.

Direktor Vang je naglasio da je veoma privržen Srbiji i posvećen razvoju saradnje i učvršćivanju prijateljstva sa našom zemljom. On je uputio poziv srpskim stručnjacima da sa kineskim kolegama rade na izučavanju tehnologija u Muzeju Zabranjeni grad.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić razgovarao sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković

Vang je prethodno, u Narodnom muzeju, sa v. d. direktorkom ove institucije Bojanom Borić Brešković potpisao Memorandum o razumevanju i unapređivanju saradnje između dve institucije.

Tokom susreta dogovorena je i razmena izložbenih postavki i eksponata Narodnog muzeja i Muzeja Zabranjeni grad.

Direktor Muzeja Zabranjenog grada i Bojana Borić Brešković / Foto Narodni muzej


MEMORANDUM

POTPISUJUĆI Memorandum, kineski stručnjak i Bojana Borić Brešković naglasili su obostranu spremnost ka unapređenju saradnje ova dva ugledna muzeja, kako u realizaciji izložbenih aktivnosti, tako i u oblasti digitalizacije i usavršavanju stručnjaka.

Među prvim aktivnostima koje će uslediti potpisivanjem Memoranduma biće učešće kineskih stručnjaka u konzervaciji manje celine radova kineske umetnosti iz Narodnog muzeja.