Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, u razgovoru sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković, da je svestan izazova sa kojima se građani svakodnevno suočavaju, a Janković je zahvalila predsedniku na podršci, posebno na isticanju značaja postupanja državnih organa po preporukama mera za otklanjanje diskriminacije.


Vučić i Janković razgovarali su o aktivnostima koje institucija Poverenice za zaštitu od diskriminacije sprovodi u cilju dostizanja pune ravnopravnosti svih građana, posebno u manjim mestima Srbije.


Tema razgovora bilo je i poštovanje ljudskih prava nacionalnih manjina, a saglasili su se da Srbija u potpunosti poštuje sve međunarodne standarde, navedeno je na Instagram profilu “Budućnostsrbijeav”, uz fotografiju sa sastanka.


Na sastanku je istaknuto da nacionalne manjine imaju jednak tretman u pogledu svih prava i obaveza, a na raspolaganju su im svi mehanizmi zaštite u pojedinačnim slučajevima diskriminacije.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Odbojkašice i košarkaši popravljaju ugled Srbije


Konstavovano je da, nažalost, na Kosovu i Metohiji, žive građani koji su u neravnopravnom položaju i to u pogledu ostvarivanja osnovnih ljudskih prava, te je svaki napor koji se ulaže korak napred ka promeni njihovog položaja.


Predsednik Vučić je istakao da puna zaposlenost i stabilnost radnih mesta sa jednakim šansama za sve i adekvatnim servisima podrške porodici, kao i partnerski odnos muškaraca i žena, vode ka boljem kvalitetu života svih naših građana.


On je naglasio da je u potpunosti svestan izazova sa kojima se građani svakodnevno suočavaju, ali da veruje da smo svi spremni da odgovorno rešavamo probleme.


"Kako bismo gradili istinski pravednije društvo, koje prihvata i razume različitosti kao svoju prednost, neophodno je pamtiti i podsećati na istorijske podatke, koji su važni za našu bolju budućnost", naglasio je predsednik Vučić.


Predsednik je podržao predlog Poverenice da nadležnim organima Grada Beograda uputi inicijativu za dodelu imena ulicama po našim građankama, bez čijih zasluga bi naša kultura, umetnost i društvo u celini bili uskraćeni za brojna dobra u kojima danas uživamo.


Poverenica je obavestila predsednika o posebno teškim slučajevima dikriminacije na tržištu rada, kao i o merama koje preduzima.


Ona se zahvalila predsedniku na kontinuiranoj podršci, posebno na isticanju značaja postupanja državnih organa po preporukama mera za otklanjanje diskriminacije.