Sve više besplatnih overa kod javnih beležnika

V. C. S.

09. 09. 2019. u 10:38

Све више бесплатних овера код јавних бележника

Kancelarija javnog beležnika u Novom Sadu,Foto D. Dozet

Notari obeležavaju pet godina postojanja, od uspostavljanja službe do danas obradili više od osam miliona predmeta. Najčešće pečatiraju dokumenta, rade i ostavine, sastavljaju smrtovnice, popisuju...

JAVNI beležnici su od uspostavljanja, pre tačno pet godina, do danas uradili 8.167.075 pravnih poslova za koje su nadležni, od čega je najveći broj overa - više od šest miliona. Mreža notara u Srbiji danas je dostigla broj od 198 kancelarija, potvrđeno je u Javnobeležničkoj komori.

Pročitajte još: KAKO JE OVO MOGUĆE? Vlasnika izbacuje iz stana lažni zakupac, notari prevideli “sitan” detalj

- Počev od 1. marta 2017. godine, overa potpisa, prepisa i rukopisa u isključivoj je nadležnosti javnih beležnika na područjima gde su ta mesta popunjena, a poslovi se obavljaju efikasno i bez zastoja - kažu u Komori, i dodaju da im kolege fale na teritoriji četiri osnovna suda, gde još nema imenovanih beležnika: u Dimitrovgradu, Majdanpeku, Sjenici i Knjaževacu.

Propisi kažu da je overa dokumenata potrebna za upis u srednje škole i na fakultete besplatna. Samo od 1. juna do 15. jula ove godine urađena je 122.031 besplatna overa, od čega je najviše pečata stavljeno upravo na dokumenta za upis. Osim njih, notari besplatno overavaju i potpise, prepise ili fotokopije papira potrebnih za ostvarivanje prava iz socijalnog osiguranja ili socijalne zaštite, za upis u obdaništa, kao i dokumenata potrebnih nezaposlenima za zasnivanje radnog odnosa.

Pročitajte još: Pečat notara iselio profesora

- Što se tiče poverenih poslova, u koje spadaju sastavljanje smrtovnice, popis imovine, kao i raspravljanje zaostavštine, koje su osnovni sudovi počeli da nam poveravaju od 2016. godine, beležnici su uradili 362.808 predmeta, od čega 173.218 ostavinskih rešenja - kažu u Komori.

Rezultat petogodišnjeg rada je i trajno rešenje sedišta JB, koja će se tokom septembra useliti u adekvatne prostorije, u kojima će moći da sprovodi stručne obuke i treninge. Kao izuzetno važnu stvar, notari ističu i prijem u punopravno članstvo Međunarodne unije notara (UINL), u oktobru 2016, i u Savet notarijata EU, u svojstvu člana-posmatrača, u junu 2017.

- Na ovaj način omogućeno je povezivanje javnih beležnika iz Srbije sa kolegama iz evropskih komora. Rad beležnika unapređen je uspostavljanjem saradnje sa mnogom komorama - kažu u JB komori.

SVEČANA AKADEMIJA

SVEČANA akademija povodom petogodišnjice rada notara održaće se 14. septembra, u Beogradu. Akademiji će prisustvovati čelnici Ministarstva pravde, predstavnici pravosuđa i drugih institucija, kao i predstavnici mnogih evropskih komora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Baltazar

09.09.2019. 12:13

Čuj besplatno. A s druge strane se nafatirali para u nenormalnim količinama. Postali su država u državi.