TEK što su se stišale strasti posle postavljanja kosovske zastave na tvrđavu Novo Brdo na KiM i održavanja katoličkog bogosluženja na ostacima pravoslavne Crkve Svetog Nikole, Kosovski institut za zaštitu spomenika pre dva dana zabranio je radove na obnovi tvrđave beogradskoj firmi "Koto", pod izgovorom da uništavaju Novo Brdo.

Kako pišu kosovski mediji, direktor prištinskog zavoda Ismet Hajrulahu je rekao da građevinske mašine koje su rušile fasadu na delu tvrđave ozbiljno ugrožavaju njenu stabilnost i da taj čin predstavlja krivično delo. On je od Uneska, preko kog je realizovan projekat obnove tvrđave, tražio da prekine saradnju sa beogradskom kompanijom. U Unesku, međutim, kažu da je sve rađeno po zakonu, pravilima struke i pod njihovim nadzorom.

Radovi na obnovi su, ipak, zaustavljeni, potvrdio nam je arhitekta Slobodan Radovanović iz firme "Koto" i objasnio da nije reč ni o kakvom rušenju zida, već se fasada na novom delu zida odvojila od podloge.

Pročitajte još - SKRNAVLjENjE SRPSKE BAŠTINE: Kosovska zastava na Novom Brdu

- Izvorna donja zona zida ostala je sačuvana i nepromenjena - kaže Radovanović za "Novosti". - Problemi koji se sada javljaju i čija je sanacija u toku su na dozidanim delovima bedema i zidova. Najbitnije je da na originalnim ostacima nema nikakvih promena i oštećenja. Unesko prati svaki naš korak i kad se desi problem, što je na gradilištu ponekad neizbežno, pridržavamo se njihovih sugestija. Dokumentacija o ovom poslu je ogromna, predali smo sve naše izveštaje Unesku i kosovskim institucijama, a svi pronađeni ostaci građevina u tvrđavi su konzervirani.

Na obnovi tvrđave učestvuju majstori Srbi i Albanci i to je trebalo da bude dobar primer saradnje, jer se posao odvijao bez incidenata. Radovanović naglašava da se čak i direktor prištinskog zavoda Hajrulahu, koji sada stopira celu priču, zalagao da "Koto" što pre dođe na lokalitet, jer je dalje odlaganje radova moglo da prouzrokuje još veća oštećenja. To se, međutim, promenilo kada je slučaj "Novo Brdo" ispolitizovan.

Sa jednog zida građevine otpala je fasada

Hod po mukama je za ovog izvođača, koji je na Novom Brdu od 2015, započeo obnovu u julu ove godine, samo nekoliko nedelja nakon što je Crkva Svetog Nikole "proglašena" katoličkom. Zaustavljani su im radovi, tražena je dodatna dokumentacija, a vrhunac je bio 5. septembra, kada su došli predstavnici ustanova zaštite iz Prištine i policija i rekli im da napuste lokalitet. Sada čekaju dalje instrukcije iz Uneska.

Pročitajte još - „NOVOSTI" SA SRBIMA U NOVOM BRDU: Uzimaju nam zemlju, sad bi i istoriju

MEHANIZACIJA

RADOVI su zaustavljeni zbog prisustva mehanizacije za demontažu zidova, što je navodno ugrozilo lokalitet. Lokalni vodič Fitim Bunjaku kaže da je mehanizacija korišćena za dostizanje visina do kojih radnici nisu mogli da stignu.

NASTAVAK POLOVINOM SEPTEMBRA

OBNOVU tvrđave Novo Brdo sa milion evra finansirala je EU.

- Radovi su završeni u septembru 2017, ali su se u januaru ove godine neki delovi spoljnih zidova srušili - piše u saopštenju koje su "Novosti" dobile iz Kancelarije EU u Prištini. - Od izvođača je zatraženo da sanira štetu, a projekat je odobrio kosovski zavod za zaštitu spomenika. Ministarstvo kulture u Prištini nas je 5. septembra obavestilo da je kosovski Zavod naredio obustavu radova i da će novi projekat biti pripremljen u drugoj nedelji septembra, a da će posle toga početi radovi.