KOMISIJA za nestala lica Vlade Srbije preuzela je u petak na administrativnom prelazu Merdare tela bračnog para Petrović, Radmile i Mića iz Đakovice, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici zvanoj "Bunker" u Đakovici. Prema rečima Veljka Odalovića, predsednika ove komisije, Petrovići su 12. juna 1999. nasilno odvedeni iz svog stana iz zgrade, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su prošle godine.

Posmrtne ostatke Petrovića su do Merdara dopremili predstavnici Komisije za nestale iz Prištine. Porodica nije prisustvovala primopredaji.

Tela Petrovića i njihovih komšija Šutakovića nađena su u istoj grobnici, i ove godine su, 20 godina od ubistva, identifikovana u Prištini. Tela petoro Šutakovića biće u utorak predata na prelazu Kula sa Crnom Gorom.

- U Đakovici ćemo nastaviti da tražimo i druge lokacije, a sada smo se fokusirali na potencijalna mesta gde su sahranjivani ubijeni Srbi. Na osnovu informacija kojima raspolažemo, blizu "Bunkera" su bila tri logora - u Auto-moto savezu i fabrikama "Virdžinija" i "Metalik", ali još ne znamo gde su ti ljudi sahranjeni - kazao je Odalović novinarima.

Pročitajte još - Ubijali Srbe po prijavi komšija

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović istakao je da je preuzimanje posmrtnih ostataka teško, tužno i potresno, ali da je još potresnije to što i dalje na stotine srpskih porodica čeka odgovor na pitanje zašto i gde su odvođeni, mučeni i ubijeni njihovi najmiliji na KiM.Silvana Marinković, ispred Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih na KiM, podsetila je da se na KiM još traga za 1.654 osobe, od kojih je 553 Srba. Inače, Petrovići će po želji porodice biti sahranjeni u nedelju, 8. marta u Čajetini.


VLADIKA JOANIKIJE SLUŽI OPELO

POSLE primopredaje na prelazu Kula u utorak, posmrtni ostaci Nedeljka i Darinke Šutaković i njihova tri sina, Aleksandra (17), Đorđa (16) i Radomana (13), biće preneti u manastir Đurđevi stupovi u Beranama. Opelo će u 13 časova služiti episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Šutakovići su kidnapovani 13. juna 1999. godine, a posle toga i ubijeni. Njihova tela pronađena su u "Bunkeru" juna 2018, a identifikovani su 14. marta 2019. godine.M. S.