ZA novog direktora Instituta "Vinča" izabrana je prof. dr Snežana Pajović, iz Laboratorije za molekularnu biologiju i endokrinologiju ovog instituta, čiji je bila dugogodišnji rukovodilac. Ona je dobila podršku svih šest prisutnih članova Upravnog odbora (sedmi član je bio na putu) Instituta "Vinča", a njen izbor potvrđen je u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Jedan od glavnih zadataka je reorganizacija, kao i nova sistematizacija. Menjaće se unutrašnji akti Instituta, a sve u skladu sa novim zakonom o nauci. Svaki zaposleni u "Vinči" dobiće novi opis posla i novi ugovor o radu - rekla je za "Novosti" Snežana Pajović, nakon što je izabrana na čelo "Vinče". - Treba sve da uskladimo sa novim zakonom o nauci, koji je predvideo projektno finansiranje i to mora da bude završeno do kraja godine. Inače, reorganizacija Instituta nije rađena otkada je osnovan.


PROČITAJTE JOŠ - Stefanović: Prethodne tri godine nijedno dete nije stradalo u saobraćaju u zoni škola

Ona kao jedan od najvažnijih zadataka izdvaja osnivanje poslovnog dela Instituta, preko kog će nauka izaći na tržište. On će zarađivati i u njemu će se nalaziti centri koji mogu biti i poslovne firme, ali za koje će važiti potpuno drugačiji zakoni nego za naučni deo.

Kaže da je taj zadatak potrebno obaviti što pre, jer "Vinča" i sada 50 odsto sredstava ostvaruje na tržištu.

- I naučni i poslovni deo biće pod jednom kapom, odnosno biće jedno pravno lice - pojašnjava naša sagovornica. - Naš cilj je da od "Vinče" napravimo naučno-poslovni park, odnosno da to bude nacionalni, multidisciplinarni, naučno, poslovni park "Vinča" kako je to i u svetu.

Snežana Pajović dodaje da je cilj i da nauka bude svrsishodna za državu koja ulaže sredstva u istraživanja.

- Nauka će biti i dalje dominantna, jer "Vinča" je najveći naučni institut u regionu, koji ima dobru tradiciju i dobru nauku - kaže Snežana Pajović.

Ona najavljuje i formiranje tima koji će sa njom raditi, kao i radnih grupa čiji zadatak će biti da se uradi veliki posao koji "Vinču" očekuje ove jeseni.


DOBRI MEĐULjUDSKI ODNOSI

NA pitanje kakve međuljudske odnose očekuje u Institutu, s obzirom na različite afere koje su ga pratile poslednjih meseci, naša sagovornica kaže da će sve doći na svoje mesto.

- Kada krenemo u reorganizaciju, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sve će biti dovedeno u red. Institut je bio i biće jedna od najeminentnijih naučnih ustanova u zemlji i regionu.