U PORODILIŠTU u Kruševcu u toku je unutrašnja provera kvaliteta stručnog rada pri zbrinjavanju pacijentkinje sa blizanačkom trudnoćom, kod koje je prevremeni porođaj urađen nakon što je na ultrazvuku utvrđeno da su oba ploda bez srčane radnje, saznaju "Novosti". Trudnica S. G. (21) primljena je 30. avgusta na Ginekološko-akušersko odeljenje Opšte bolnice u 32. nedelji gestacije.


Pročitajte još: POSLE TRAGIČNE SMRTI TRUDNICE IZ KRUŠEVCA: Fejsbuk grupa „Pravda za Tamaru Milić“ za dva dana okupila više od 1.700 ljudi

- Na ultrazvučnom pregledu utvrđeno je da su oba ploda bez srčane radnje - navodi za "Novosti" dr Vesna Stević Gajić, v. d. direktora bolnice. - Na adekvatan način je sproveden prevremeni porođaj i pacijentkinja se oseća dobro. U vezi sa ovim slučajem u toku je unutrašnja provera kvaliteta stručnog rada.

Suprug trudnice A. G. (23) kaže, za "Novosti", da u ovom trenutku zaista ne želi bilo koga da krivi.

- Sačekaćemo rezultate obdukcije kako bismo saznali šta se u stvari dogodilo, da li je možda došlo do nečije greške, da li je možda nešto drugo u pitanju - kaže za "Novosti" A. G. (23).

Pročitajte još: ISPOVEST MUŽA TRAGIČNO PREMINULE PORODILjE: Smrt moje Tatjane još je pod velom misterije

Prvi rezultati obdukcije mogu da se očekuju za oko dve nedelje i svi se nadaju da će rasvetliti ceo slučaj, jer je u pitanju bila uredna trudnoća, a trudnica je redovno odlazila na kontrole u kruševački dispanzer za žene.


Informacija o događaju pojavila se na fejsbuk-grupi "Pravda za Tamaru Milić", formiranoj početkom avgusta, nakon smrti trudnice iz Kruševca u KC Niš, gde je, prema navodima tamošnjih lekara, pacijentkinja transportovana iz kruševačke bolnice 23. jula, "u stanju već razvijene sepse". Kako su "Novosti" pisale, posle 10 dana borbe niških lekara, trudnica je, nažalost, preminula, a porodica Milić je uz podršku članova fejsbuk-grupe nedavno organizovala protest u centru grada i tom prilikom zatražila hitno procesuiranje odgovornih za smrt Tamare Milić 1. avgusta, kao i njene bebe.


Kruševljani na ulicama nakon smrti trudnice

Porodica smatra da je krivica na lekarima u Kruševcu. U međuvremenu, krivična prijava Tamarinog supruga Lazara Milića protiv Opšte bolnice dostavljena je Osnovnom javnom tužilaštvu i tiče se krivičnog dela nesavesno pružanje lekarske pomoći. U ispitivanje slučaja uključila se inspekcija Ministarstva zdravlja, a ranije je obavljena i unutrašnja kontrola provere stručnog rada u bolnici.


PROČITAJTE JOŠ - POSLE TRAGIČNE SMRTI TRUDNICE IZ KRUŠEVCA: Fejsbuk grupa „Pravda za Tamaru Milić“ za dva dana okupila više od 1.700 ljudi


Prema poslednjim informacijama iz bolnice, kako iznosi v. d. direktora, dr Vesne Stević Gajić, "Ministarstvo zdravlja je uputilo lekare specijaliste iz većih centara kako bi proverili sve aspekte rada Opšte bolnice, naročito na odeljenjima ginekologije i akušerstva".

Opšta bolnica u Kruševcu,foto S.Babović

ZDRAVSTVO TEMA BROJ JEDAN

MESEC dana nakon smrti trudnice Tamare Milić, kruševačko zdravstvo glavna je lokalna tema na društvenim mrežama.

- Ljudi nam se stalno javljaju sa novim pričama - predočava za "Novosti" Jelena Ilić, Tamarina kuma i administratorka grupe "Pravda za Tamaru Milić". - Što se naše borbe za istinu o Tamari tiče, ne odustajemo. Još nemamo nikakvih informacija u vezi sa rezultatima inspekcije i obdukcije.