Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović i zamenik generalnog direktora i direktor bloka za međunarodnu saradnju ruske državne korporacije "Rosatom“ Nikolaj Spaski razgovarali su u Beogradu o perspektivama saradnje Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Kako je saopšteno iz kabineta ministra, Popović i Spaski su potvrdili spremnost dve strane da sarađuju na izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Republike Srbije.


Popović je ukazao da će ovaj centar biti zasnovan na najsavremenijim tehnologijama koje danas postoje u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe i ocenio da će s takvim centrom Srbija sasvim sigurno postati lider u ovom delu Evrope u istraživanju, razvoju i primeni nuklearnih tehnologija u svim relevantnim oblastima kao što su medicina, poljoprivreda, industrija, razvoj novih materijala.

PROČITAJTE JOŠ: Popović i Bocan-Harčenko o saradnji u oblasti inovacija


Ministar je izrazio uverenje da će ovaj centar biti baza za obrazovanje najboljih srpskih kadrova u oblasti nuklearne energije, ali i mesto gde će se obučavati kadrovi iz celog sveta.


Popović je istakao zadovoljstvo tempom razvoja međudržavnih odnosa Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, koja se ostvaruje kroz saradnju s državnom korporacijom "Rosatom".


Zamenik generalnog direktora "Rosatoma" Nikolaj Spaski istakao je da Srbija i Rusija imaju dugu i bogatu tradiciju saradnje u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe i izrazio zadovoljstvo činjenicom da dve zemlje posle više od 30 godina obnavljaju saradnju u ovoj oblasti.


Spaski je ocenio da ta saradnja, sa jedne strane, doprinosi obnovi naučne baze Srbije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, a sa druge strane, ima ogroman komercijalni i ekonomski značaj za Srbiju, dodaje se u saopštenju.