Prečišćavanjem krvi čuvaju srce

I. K.

utorak, 03. 09. 2019. u 13:00

Пречишћавањем крви чувају срце

Lekari predstavili rezultate nove procedure Foto N. Skenderija

"Dedinje" drugo u svetu po metodi koja pomaže kod infarkta; Primena novog uređaja smanjuje oštećenje mišića

INSTITUT za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" je drugi u svetu, posle Nemačke, uveo u svakodnevnu praksu novu proceduru u terapiji akutnog srčanog udara. Kako je rekao direktor ove ustanove prof. dr Milovan Bojić, reč je o primeni aparata kojim se sprovodi afereza CRP ili prečišćavanje krvi, postupak koji ublažava posledice srčanog udara.

- Ova metoda je nastala u okviru razvoja regenerativne medicine i tek će posle primene u našoj ustanovi početi da se primenjuje u još 40 centara u Evropi - rekao je profesor Bojić.

PROČITAJTE JOŠ - OD 1. DECEMBRA: Svim penzionerima pomoć po 5.000 dinara


- U planu nam je da za kratko vreme započnemo i implementaciju matičnih ćelija u deo srčanog mišića koji je stradao usled infarkta, što će u velikoj meri da ublaži posledice i ubrza oporavak pacijenta.

Akademik Bela Balint, načelnik odeljenja za transfuziju krvi Instituta "Dedinje", objasnio je da s obzirom na to da se C-reaktivni protein (CRP) pokazao kao zapaljenski faktor koji ozbiljno pojačava oštećenje tkiva, pa tako i srčanog mišića prilikom akutnog srčanog udara, dokazano je da je njegovo selektivno uklanjanje iz krvnih sudova i te kako delotvorno za očuvanje srca pogođenog infarktom.

Foto N. Skenderija

GODIŠNjE 400 PACIJENATA

INSTITUT "Dedinje" 15 dana mesečno je dežurna ustanova za zbrinjavanje srčanog udara. Način rada i stručnost čine ovu bolnicu čine jednom od najreferentnijih za lečenje koronarnih bolesti u Evropi i šire. Godišnje zbrinu oko 400 pacijenata sa akutnim srčanim udarom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Suverena

03.09.2019. 14:44

Боље спречити него лечити (ставите у Гоогле заједно са ''др јасмина пеев'') и шватите да је правилна исxрана основа здравља - што више свежег воћа и поврћа, што мање животињскох намирница и прерађевина.