Mrtvačnice pune ubijenih Srba

V. N.

31. 08. 2019. u 15:02

Мртвачнице пуне убијених Срба

Foto Tanjug

U regionu više od 10.000 ljudi nestalo

PORODICE 10.167 osoba nestalih tokom ratova devedesetih ni posle dve decenije ne znaju kakva je sudbina njihovih najmilijih. Od tog broja više od 3.800 osoba je srpske nacionalnosti.

- Oko 4.000 tela i dalje se nalazi u mrtvačnicama širom bivše Jugoslavije. Oko 900 tela je u Hrvatskoj, preko 2.000 u Federaciji, 660 u Banjaluci, a preko 300 u Prištini. Moramo da dobijemo odgovore čiji su to posmrtni ostaci - rekao je za RTS Veljko Odalović, predsednik vladine Komisije za nestala lica, povodom Međunarodnog dana nestalih.

U Hrvatskoj se još ne zna gde su grobovi 1.998 ljudi, na Kosovu i Metohiji 1.653, a u Bosni i Hercegovini 6.516. Odalović je istakao da se traži otvaranje arhiva, koje nisu samo u Beogradu, "već i u Sarajevu, Zagrebu, Prištini, ali i u NATO-u, kod kontingenata Kfora i u OEBS-u":

- To su arhive koje mogu da pomognu sa informacijama o mestima stradanja i sahranjivanja, o događajima koji su važni da bi ovaj proces mogao da dobije na intenzitetu - rekao je Odalović.

Dogovor sa Prištinom oko primopredaje tela petoro članova porodice Šutaković i bračnog para Petrović, koji su ekshumirani iz masovne grobnice "Bunker", u Đakovici, još nije postignut.


PROČITAJTE I: Hitnoj pomoći nova zgrada- To je zona odgovornosti Ramuša Haradinaja i neko će morati da odgovara ne samo za ubistva tri muška maloletna srpska deteta, oca, majke, i bračnog para Petrović, nego i za sve druge zločine koji su se tamo desili. U okolini Đakovice imamo jos tri poznate lokacije - istakao je predsednik Komisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dačo

31.08.2019. 19:17

страшно, Артуковић су нашли живог а не мртве, срамота