PORODICE 10.167 osoba nestalih tokom ratova devedesetih ni posle dve decenije ne znaju kakva je sudbina njihovih najmilijih. Od tog broja više od 3.800 osoba je srpske nacionalnosti.

- Oko 4.000 tela i dalje se nalazi u mrtvačnicama širom bivše Jugoslavije. Oko 900 tela je u Hrvatskoj, preko 2.000 u Federaciji, 660 u Banjaluci, a preko 300 u Prištini. Moramo da dobijemo odgovore čiji su to posmrtni ostaci - rekao je za RTS Veljko Odalović, predsednik vladine Komisije za nestala lica, povodom Međunarodnog dana nestalih.

U Hrvatskoj se još ne zna gde su grobovi 1.998 ljudi, na Kosovu i Metohiji 1.653, a u Bosni i Hercegovini 6.516. Odalović je istakao da se traži otvaranje arhiva, koje nisu samo u Beogradu, "već i u Sarajevu, Zagrebu, Prištini, ali i u NATO-u, kod kontingenata Kfora i u OEBS-u":

- To su arhive koje mogu da pomognu sa informacijama o mestima stradanja i sahranjivanja, o događajima koji su važni da bi ovaj proces mogao da dobije na intenzitetu - rekao je Odalović.

Dogovor sa Prištinom oko primopredaje tela petoro članova porodice Šutaković i bračnog para Petrović, koji su ekshumirani iz masovne grobnice "Bunker", u Đakovici, još nije postignut.


PROČITAJTE I: Hitnoj pomoći nova zgrada- To je zona odgovornosti Ramuša Haradinaja i neko će morati da odgovara ne samo za ubistva tri muška maloletna srpska deteta, oca, majke, i bračnog para Petrović, nego i za sve druge zločine koji su se tamo desili. U okolini Đakovice imamo jos tri poznate lokacije - istakao je predsednik Komisije.