Genetska istraživanja i u Leskovcu

Lj. B.

28. 08. 2019. u 14:02

Генетска истраживања и у Лесковцу

LOKACIJA Centar će možda biti u leskovačkom domu zdravlja

Pored centra za matične ćelije u Kragujevcu, u pripremi otvaranje još jedne naučne institucije

SRBIJA bi u dogledno vreme mogla da dobije dva genetska centra - jedan u Kragujevcu, čija izgradnja uveliko traje, i drugi u Leskovcu, čije je formiranje najavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Istraživački genetski centar u Leskovcu funkcionisao bi pri Univerzitetu u Nišu, a kako saznajemo, o ovom projektu ministar je razgovarao sa rukovodstvom niškog Medicinskog fakulteta. Početna ideja je da centar u Leskovcu bude otvoren za potrebe naučnoistraživačkog rada, ali ne i za operativne aktivnosti. Prema prvim informacijama, centar bi mogao da bude smešten u prostorijama doma zdravlja.

Šarčević je predložio angažman u budućem istraživačkom centru u Leskovcu uglednom genetičaru prof. dr Miodragu Stojkoviću, koji potiče iz ovog grada, a koji je napustio Srbiju i otišao na Univerzitet u Harvardu, gde se bavi istraživanjem matičnih ćelija.

- Profesor Stojković je opravdano nezadovoljan mnogo čime u Srbiji, ali ja nisam znao sa kakvim se problemima i dilemama susreće - naveo je Šarčević. - Želim da nam kaže kakva mu je oprema potrebna da odmah počne da radi. Sve bi bilo dogovoreno sa samim vrhom državne vlasti. Ponudu ću mu ovih dana poslati u mejlu i napomenuti da bih voleo da porazgovaramo o opremi neopohodnoj za leskovački genetski centar, ulozi koju bio on imao, kao i poziciji koju bi dr Stojković dobio.

Ministar navodi i da otvaranje centra u Leskovcu neće uticati na nastavak gradnje istraživačkog centra za matične ćelije u Kragujevcu. Za ovaj centar do kraja godine trebalo bi da bude izabran novi izvođač radova.


PROČITAJTE I: Više mesta za pacijente u "Tiršovoj 2"- Tada će biti jasno da li će Srbija imati dva genetska centra, u Kragujevcu i Leskovcu, što znači da će Stojković dobiti priliku da bira da li će da ostane u rodnom gradu ili da nastavi rad u Kragujevcu - napominje ministar.

Šarčević ocenjuje da je jugu Srbije potrebniji genetski centar zbog nataliteta i da nikome neće smetati da postoje i dve takve ustanove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije