U LEKCIJI o tablici množenja za đake drugog razreda, među primerima ove računske operacije, navedeno je i 1*4=5. Ova greška nalazi se u udžbeniku "Matematika" (3. deo), za drugi razred osnovne škole, izdavačke kuće "Freska".

Verovatno je reč o štamparskoj grešci, a u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja kažu da njihove komisije prilikom pregledavanja udžbenika čine sve što je moguće da se izbegnu greške, ali da to nije uvek moguće.

- Naše komisije radile su na više od 200 udžbenika, u toku je reforma, mnogo je posla, sve stigne u poslednji čas, a mi jurimo zakonske rokove. Zato se greške dešavaju - kaže za naš list Zlatko Grušanović, direktor Zavoda.

On ističe da udžbenike pregleda veliki broj ljudi u lancu njihove izrade, ali da se greške ponekad ne mogu izbeći. Ova greška će, kaže on, biti ispravljena prilikom narednog štampanja ovog udžbenika matematike. Grušanović u ovome vidi i nešto dobro, pa kroz šalu kaže:

- Ako učenik primeti grešku, onda znači da je usvojio znanje i da je naučio tablicu množenja.


PROČITAJTE I: Deca nedovoljno aktivna, vratiti ih igri u prirodi


Udžbenik je izdala izdavačka kuća "Freska", koja se nalazi u sastavu izdavačke kuće "Klet". Gordana Knežević Orlić, direktorka "Kleta", rekla nam je da u udžbeniku piše i onako kako je ispravno, da je 4*1=4, ali da je u istom redu napravljena jedna štamparska greška, koja će svako biti ispravljena.