SZO: Iskorenjivanje malarije moguće, ali ne tako skoro

Tanjug

petak, 23. 08. 2019. u 22:28

СЗО: Искорењивање маларије могуће, али не тако скоро

Depositphotos

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je teoretski moguće iskoreniti malariju, ali verovatno ne sa pogrešnim vakcinama i drugim metodama koje se trenutno koriste
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je teoretski moguće iskoreniti malariju, ali verovatno ne sa pogrešnim vakcinama i drugim metodama koje se trenutno koriste.


Doktor Pedro Alonso, direktor ove organizacije UN za pitanje malarije rekao je da se ova organizacija zalaže za iskorenjivanje malarije, ali je priznao da sredstvima koja danas stoje na raspolaganju, to verovatno neće biti postignuto.


On je predstavio rezultate izveštaja o proceni da li treba sprovesti proces iskorenjivanja malarije, prenosi AP.


Rekao je da su eksperti zaključili da s obzirom na postojeće neizvesnosti, ne mogu da formulišu jasnu strategiju i zato ne mogu da predlože krajnji rok ili troškove za iskorenjivanje malarije.


SZO odavno razmišlja o ideji iskorenjivanja malarije u svetu. Prva kampanja pokušana je 1955. ali se posle desetak godina od nje odustalo. Decenijama zdravstveni stručnjaci nisu čak ni govorili o tome, sve dok Fondacija Bila i Melinde Gejts nije finansijski stala iza te ideje.


"Treba nam efikasna vakcija ako želimo da stavimo malariju pod kontrolu, a mi to jednostavno nemamo", rekao je Alister Lister, dekan katedre za biologiju na Liverpulskoj školi tropske medicine.


PROČITAJTE I: PRVA ŽRTVA GROZNICE ZAPADNOG NILA: Preminula žena iz Beograda obolela od virusa koji prenose komarci


Svake godine, od malarije umre oko 435.000 ljudi, najviše u Africi.


Do sada je jedino virus velikih boginja iskorenjen u ljudskoj populaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)