Informatika obavezna i u prvom razredu

I. M.

22. 08. 2019. u 20:00

Računarstvo će sledeće godine učiti i mlađi osnovci. Predmet "od igračke do računara" biće premešten u predškolsko

Информатика обавезна и у првом разреду

Depositphotos

INFORMATIKA će biti obavezan predmet od školske 2020/2021. godine - najavljuje za "Novosti" ministar prosvete Mladen Šarčević. Sadašnji predmet "od igračke do računara", koji je izborni, biće premešten u predškolsku nastavu, a osnovci će od prvog razreda imati nastavu iz informatike.

Pripreme za uvođenje novine u nastavu počele su ove nedelje, a u projekat će biti uključen i Nacionalni prosvetni savet i Učiteljski fakultet.

- Časovi informatike biće obavezni, a ne izborni. Radna grupa će uskoro napraviti plan kojom dinamikom će se ovaj predmet uvoditi, da li prvo samo u prvi razred ili će biti neki drugi model - objašnjava ministar Šarčević za "Novosti". - Intenzivno opremamo škole kompjuterima i značajno povećavamo broj digitalnih učionica. Prošle školske godine bilo ih je 2.000, a do 15. septembra u školama će biti čak 10.000 digitalnih učionica. Plan je da se taj broj dogodine duplira, te da ukupno bude 20.000 digitalnih učionica. Planirano je ulaganje vredno 900 miliona dinara za informatičke kabinete.

Kako će u praksi izgledati časovi informatike još se ne zna, jer prosvetni stručnjaci imaju vremena do proleća na osmisle, a Ministarstvo prosvete da usvoji, nastavne planove i programe.

- Organizovaćemo i obuke za nastavnike. Jedna od ideja je i da se fond časova raspoređuje prema mogućnostima konkretnih nastavnika. Recimo, ako je neko sposobniji za držanje časova informatike, on će to raditi u više odeljenja, pa će biti oslobođen tolikog broja časova, recimo, "sveta oko nas" - objašnjava Šarčević.

Ministar kaže i da je većina škola opremljena za uvođenje elektronskog dnevnika. Kada je reč o opremi, tvrdi, svi imaju dovoljno kompjutera, nastavnici su obučeni, ali je u pojedinim krajevima, posebno u istočnoj Srbiji, problem internet, što je posao Ministarstva za trgovinu, turizam i usluge. Planirano je da od septembra elektronski dnevnik u potpunosti zameni papirni, a ministar veruje da će to moći da se uradi u većini škola.

FONDACIJA ZA IT

- PREDLOŽIO sam premijerki da osnujemo jedinstvenu fondaciju koja će se baviti svime iz oblasti IT i digitalizacije. Sada je to iscepkano na više ministarstava i institucija - navodi ministar Šarčević. - Potrebno je da budu uvezane elektronske socijalne karte sa podacima prosvetnog sistema i drugim informacijama koje postoje u elektronskom obliku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Hmm

22.08.2019. 21:13

Nema veze što ne znaju da pričaju, što izlaze nepismeni iz škola, što imamo najmanje časova maternjeg jezika u Evropi, kome je još bitno da ih naučimo da govore i razumeju šta čuju i čitaju, potpuno je nevažno.

Milica

22.08.2019. 22:02

Unistite jos i decu, malena, nevina i naivna bica, i uradili ste kompletan posao sto se rasturacine tice.

Чика Бели

22.08.2019. 22:09

А поврх свега,деце је све мање!! И уместо да им дозволи игра напољу о да се то потенцира,ради се супротно!

Патриота

22.08.2019. 22:46

И наравно, ту информатику неће предавати ПРОФЕСОРИ ИНФОРМАТИКЕ, него ће учитељице које ни саме не умеју да ураде било шта на рачунару (част изузецима), а ви ћете се хвалити да сте увели новину, а не како је проводите у дело.

Brando

23.08.2019. 07:27

@Патриота - Za najvise 5 godina, niko ko dobro poznaje svoju materiju (nebitno koji predmet) nece zeleti da radi u srpskoj prosveti.

Mare

23.08.2019. 08:39

Super Taj elektronski dnevnik, samo da nam Šarčević još objasni zašto dajemo podatke o deci Hrvatima i hrvatskoj firmi Tesla???

Goranko Ilić

25.08.2019. 09:44

Deca prvo moraju naučiti čitati i pisati. Kako će učiti raditi na kompjuteru ako ne znaju čitati slova na tastaturi i na ekranu?

Deki

15.09.2019. 12:41

Dobra ideja i korisna za decu. Ucitelji vec rade sa decom prijekte na racunaruma