PROF. RADENOVIĆ, ZASLUŽAN ZA USPEH BU NA ŠANGAJSKOJ LISTI: Hoću da se vratim, nek mi kupe laptop

LJ. BEGENIŠIĆ

22. 08. 2019. u 16:00

Ja sam patriota, volim Srbiju i nemam posebne uslove. Mogu da mi daju nešto sitno, da kupe laptop - rekao Stojan Radenović. Predsednik Vučić: Potrudiću se da on ponovo radi za srpsku nauku

ПРОФ. РАДЕНОВИЋ, ЗАСЛУЖАН ЗА УСПЕХ БУ НА ШАНГАЈСКОЈ ЛИСТИ: Хоћу да се вратим, нек ми купе лаптоп

Prof. Stojan Radenović Foto P. Mitić

SPREMAN sam da se vratim, da svoje naučne radove iz matematike ponovo potpisujem za univerzitet u Beogradu. Ja sam patriota, volim Srbiju i nemam posebne uslove. Mogu da mi daju nešto sitno, da kupe laptop. Ovo nam je rekao prof. Stojan Radenović, nakon što je predsednik Aleksandar Vučić izjavio da će dati sve od sebe da vrati prof. Radenovića, koga je angažovao Univerzitet kralja Sauda u Saudijskoj Arabiji, da na svoje radove potpisuje njihov univerzitet. Radenović, inače, spada u grupu najcitiranijih matematičara sveta, a zbog toga što više naučne radove ne potpisuje za univerzitet u Beogradu, on je pao na Šangajskoj listi za 100 mesta.

- Sada mi je briga kako da vratim prof. Radenovića - rekao je Vučić. - To je čovek kojeg je Tomislav Nikolić svojevremeno odlikovao na ponos naše države, a ja ću dati sve od sebe da ga, kada isteknu svi ti ugovori, vratim i da potpisuje sve svoje naučne radove za Srbiju.

Da bi se Radenović "vratio" na Beogradski univerzitet potrebno je ispoštovati određenu proceduru.

- Lista najcitiranijih naučnika objavljuje se 15. septembra, a nadam se da ću na njoj ostati - kaže prof. Radenović. - Sa Arapima mi je istekao ugovor. Kada bude objavljena ta lista, imam mesec i po da promenim adresu. Formalno, sve će se znati do kraja godine.

LAKŠE U SVETSKU ELITU NEGO U SANU PROFESOR Radenović kaže da je nekoliko puta lakše biti na listi 100 najcitiranijih naučnika sveta, nego postati član SANU: - Da biste postali član SANU, morate da znate određene ljude, da im objašnjavate ko ste i šta ste. Za listu najcitiranijih naučnika sveta morate imati radove koji se ocenjuju nepristrasno.

Kaže, nema posebnih uslova. Odazvaće se ako bude poziva iz ministarstva.

- Meni je cilj moja država. Moj otac je bio solunski borac, ja sam patriota. Odavno sam mogao da odem u inostranstvo, na Harvard, ali nisam hteo na Zapad - priča prof. Radenović.

Inače, profesor Radenović je oštro kritikovao i našu naučnu zajednicu i smatra da nije problem u novcu.

- Za nauku je potrebna posvećenost, pomalo i fanatizam - kaže on. - Neki naši naučnici u institutima primaju ogromne plate a ne rade ništa. Nije tačno da država ne daje novac, već je on pogrešno raspoređen. Ako naučnik ima platu 180.000, to ga čini duhovno lenjim, ili ako vozi skup "mercedes", on misli o njemu, a ne o nauci. Država nije ni svesna koliko mnogo novca daje za nauku, a po institutima kukaju kako im se ne daje. Istina je da nekima treba dati više, a nekima ništa. Pojedini naučnici ni minimalac nisu zaslužili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Nena

22.08.2019. 16:21

tačno...mnogo ima doktora nauka koji ništa ne rade i koji se potpisuju jedni drugima na radove i tako stiču normu za zvanje.....A realno ništa ne rade i još rade po 7h dnevni i stalno putuju na silne kongrese na egzotične destinacije gde su turisti a fakultarivno su na kongresu....dno dna...I dobro se kotiramo koliko većina ništa ne radi i preko veze su na naučnim institutima

KNINDZA

22.08.2019. 16:24

Postovani gdine Radenovicu svaka vam cast na vasem misljenju i vasem zvanju i znanju,verovatno vas stav do sada i nije bio u prvom planu i mnogi ga nisu delili sa vama. Nadam se da ce se u buducnosti mnogi nositi vasim misljenjem a manjom platom ua dobrobit nase zemlje i nase nacije. Patriota

Vrh

22.08.2019. 16:27

Skroman covek a veliki um. Pravi naučnik koji je posvećen poslu i misiji da svoje znanje prenese na druge. Nema vremena da stiče imetak, da se bavi abrovima i politikom. Svome ocu slavno ime cuva i u skladu sa vrlinama živi. Ali ne živi se od vazduha. Dobro je da mu se unapredi zivot i obezbede potrebni uslovi. Samo. Sad ce svi da zakucaju da se i njima vrati pravo ili obezbedi neophodno. Malo je jedan predsednik za mnogo takvih.

Regent

22.08.2019. 16:30

Poštovanje do neba! Profesore, Vi vraćate veru u ljude. Neka Vas dragi Bog čuva i zdravlje služi.

Simon

22.08.2019. 18:12

U tri recenice je detektirao problem srpske nauke i SANU,ali i pokazao koliko je veliki patriota i skroman covek.Zelim mu dug zivot i zdravlje za dobro srpske nauke.

Ser.Been

23.08.2019. 10:31

Ju, pa kako je moguće da takav um, takva veličina i gromada od profesora, nije uspela da za ceo svoj radni vek sebi obezbedi makar jedan projekat od čijih para će kupiti sebi laptop! Profesore, profesore... nešto opasno škripi u vašoj priči!

Verka

23.08.2019. 17:49

@Katarina - Ti stravicni neradnici i neznalice bez WoS radova koji proizvode krs pravnike.

Жика Живац

23.08.2019. 18:15

Плус да му дају еликсир младости да поживи вечно! Ето то је Србија која гради будућност на пензионерима. А шта ће да раде ови остали, да уживају у одличним платама и олајавају колеге?