PETOKRAKA sa pet kraka to je značka nas junaka, bila je pesma koja je veličala nekadašnju ideologiju, državu i njene ambleme. Rastakanjem komunizma, slomom Jugoslavije i krvavim epilogom zajedništva, simbol svetske revolucije, ravnopravnosti i progresa postao je ikona diktature, jednoumlja i surovih obračuna.

Gotovo tri decenije je prošlo otkako smo komunizam i njegove tekovine ostavili za sobom. Ideologiju i ustrojstvo države jesmo, ali podele i stara neprijateljstva nismo. A u ovom, skoro pa omiljenom nacionalnom sportu, efektno je odigran još jedan pas. Zahtev monarhista da se zabrani isticanje crvene petokrake razmrdao je već uspavani i dosadni večiti derbi četnika i partizana.

Nije jedna kafana u Srbiji u kojoj će ovih dana uz rakiju i meze biti servirana i čašica ideološkog razgovora starog više do 70 godina. Potegnuće se ponovo priče o izdaji, britanski "tompsoni" i Staljinove orgulje, kralj i Kardelj, brionski i drugi goli otoci.

Drugi su sve to odavno uredili. Neko simbole skinuo, drugi ostavio, ali ove teme zanavek su sklonjene sa dnevnog reda. Rusi, na primer. Vratili su sve tradicije i znamenja carske Rusije, ali sovjetski i dalje krase Rusku armiju, parade i jarbole. I niko se ne stidi, niti ikome smeta. Naprotiv.

Pročitajte još - PETOKRAKA PONOVO DELI NAROD: Monarhisti traže zabranu crvene zvezde

Niko ne može uskratiti nečije pravo da petokraku voli i ističe, bilo na grbu Crvene zvezde ili na banderi. Drugih, aktuelnih, problema je toliko da ovo ne bi smelo da bude ni periferno nacionalno pitanje. Pomirenje je prejaka reč, možda i utopija, ali vreme je da se Srbija probudi iz višedecenijskog ideološkog košmara. U suprotnom u našem životnom tunelu, punom bola i mraka, sijaće samo ona stara - petokraka.