LONČAR O SMRTI DEVOJČICE NA VLASINSKOM JEZERU: Hitna u Surdulici intervenisala brzo, stigli za 12 minuta

Tanjug

21. 08. 2019. u 10:45

ЛОНЧАР О СМРТИ ДЕВОЈЧИЦЕ НА ВЛАСИНСКОМ ЈЕЗЕРУ: Хитна у Сурдулици интервенисала брзо, стигли за 12 минута

Foto: Tanjug

Lončar je kazao da bi u tom roku hitnoj pomoći teško bilo i u Beogradu i u većim gradovima da stignu bez obzira na veći broj ekipa i vozila
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je Hitna pomoć iz Surdulice do devojčice kojoj je pozlilo na Vlasinskom jezeru, a koja je nakon toga preminula u bolnici, intervenisala brzo i naveo da su stigli za 12 minuta.


Lončar je kazao da bi u tom roku hitnoj pomoći teško bilo i u Beogradu i u većim gradovima da stignu bez obzira na veći broj ekipa i vozila.


Ministar je naveo da je deo nalaza sa obdukcije gotov, ali da se čeka i drugi deo nalaza, te da se prema prvim nalazima može zaključiti da je devojčica bila u teškom stanju.


"To je bila izuzetno ozbiljna i teška situacija. Postavlja se pitanje da se dete našlo u najsavremenijoj beogradskoj i evropskoj bolnici šta bi tada moglo da se učini. To je ono što možemo reći prema prvim nalazima", rekao je Lončar odgovarajući na pitanja novinara u Leskovcu gde je obišao Opštu bolnicu.


Lončar je istakao da devojčicina smrt nema nikakve veze sa funkcionisanjem sistema rada u zdravstvu, kao i da je nemoguće da se desi da neko odbije da izađe na teren kada primi poziv da je dvogodišnjoj devojčici pozlilo.


"Nije ovo posao kao neki drugi da ste u mogućnosti da nalazite opravdanja u nekim zakonima, pogotovu kada se radi o ljudskim životima, a ni zakoni ne mogu sve da urede", kazao je ministar zdravlja i istakao da nema opravdanja da se ne pomogne detetu koje je zdravstveno ugroženo, jer je to ljudski.


PROČITAJTE I:  DETE UMIRALO, HITNE NIJE BILO; Lekar iz Crne Trave: Da su me ponovo pozvali, izašao bih na teren


Konstatovao je da je svakako potrebna bolja organizacija rada hitnih službi, te najavio da će od sledeće godine kada domovi zdravlja pređu u nadležnost Republike postojati jedinstven sistem i da će se u svakom trenutku znati gde su kola Hitne pomoći kako bi najbliža ekipa bez obzira kojoj teritoriji pripada stigla na lice mesta da pomogne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

gile

22.08.2019. 09:20

objasnio, niko nije kriv, idemo dallje , igranje ljudskim telom se nastavlja