Stiže savremeni aparat za brahiterapiju - zračenje bliže, čekanje kraće

B. RADIVOJEVIĆ

sreda, 21. 08. 2019. u 17:15

Стиже савремени апарат за брахитерапију - зрачење ближе, чекање краће

Pacijente će na unutrašnje zračenje primati od oktobra

Zdravstveni centar Kladovo uskoro dobija aparat za brahiterapiju, vredan pola miliona evra. Uređaj dovoljan za pacijente iz istočne Srbije, što će rasteretiti ostale centre

DO kraja avgusta, u Zdravstveni centar Kladovo trebalo bi da stigne novi, savremeni aparat za brahiterapiju (unutrašnje zračenje) onkoloških pacijenata, saznaju "Novosti". Doktor Branislav Petrović, v. d. direktora ovog centra, otkriva da će nova mašina američkog proizvođača "Varijan", kupljena za pola miliona evra, biti uključena oko 1. oktobra, što će rasteretiti centre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, gde se sada pacijenti iz istočne Srbije upućuju na unutrašnje zračenje.

Svi radioterapijski centri, izuzev Kladova, gde je aparat star pet decenija krajem prošle godine prestao da radi zbog kvara, imaju po jednu mašinu za brahiterapiju, pa će oživljavanje Centra u Kladovu za gama zračenje, najneophodnije kod ginekoloških karcinoma, prema rečima dr Petrovića, biti značajno pojačanje onkološkoj terapiji.

- Potrebno je do mesec dana da se aparat instalira i podesi, a za to vreme će naši lekari, radioterapeut, dva tehničara i dva fizičara ići na obuku u Beograd, Banjaluku i u Sloveniju - objašnjava dr Petrović. - Oni su radili brahiterapiju, ali novi aparat je savremeniji i pristup mu je drugačiji. Ranije je terapija planirana na rendgenu, a sada će se to raditi na skeneru.

Pročitajte još - Kladovo dobilo najsavremeniju opremu za radioterapiju

Priprema pacijenta je duga. On prvo ide kod radioterapeuta, gde se plasiraju cevčice preko kojih će zraci ići direktno do ginekološkog tumora, a pacijent se potom tako transportuje na skener, obeležava se polje zračenja, fizičar određuje dozu zračenja i tek onda pacijent ide na aparat.

Ista procedura ponavlja se pred svako zračenje, i zbog toga na mašini za brahiterapiju svakodnevno mogu da se zrače tri-četiri pacijenta.

Dr Branislav Petrović

- Sa dva linearna akceleratora koja imamo i novom mašinom za brahiterapiju, mi u Kladovu zaokružujemo radioterapiju, čiji će kapaciteti biti dovoljni za potrebe oko 200.000 stanovnika Borskog, Zaječarskog i Braničevskog regiona - kaže dr Petrović. - Mi za onkološke pacijente koji se zrače imamo 50 kreveta, i listu čekanja "držimo" na do mesec dana, što je i vreme koje mora da prođe od operacije do zračenja.

Pročitajte još - Radioterapija sa još šest aparata

ULAGANjA U OPREMU

U MINISTARSTVU zdravlja kažu da će nastaviti ulaganja u radioterapiju, te da "Sremska Kamenica" dobija uskoro još dva linearna akceleratora, CT simulator za planiranje terapije i drugu prateću opremu. U toku su građevinski radovi na pripremi prostora.

Prvo skraćivanje, a zatim i ukidanje čekanja za zračenje, najavljuju i u Institutu za onkologiju i radiologiju, kome bi do kraja godine trebalo da bude odobrena nabavka dva nova linearna akceleratora, a u naredne dve godine još dva.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije