Albanke koje se vraćaju iz Sirije neće u kućni pritvor

Tanjug

utorak, 20. 08. 2019. u 15:28

Албанке које се враћају из Сирије неће у кућни притвор

Foto Tanjug

Prištinska Koha piše da je jednoj od njih, A.A. (25) koja se vratila iz Sirije u aprilu ove godine, od tada određen kućni pritvor u kući njenih roditelja
Žene s tzv. Kosova povratnice s ratišta u Siriji i Iraku, smatraju da su izolovane i protive se meri kućnog pritvora koja im je određena.

Pročitajte još: Povratnici iz Sirije traže put preko Kosova

Prištinska Koha piše da je jednoj od njih, A.A. (25) koja se vratila iz Sirije u aprilu ove godine, od tada određen kućni pritvor u kući njenih roditelja.

Ona se, piše portal, na tzv. Kosovo vratila nakon četiri godine sa petoro dece i kaže da se tome veoma radovala.

Pročitajte još: VIŠE OD 1.000 DžIHADISTA U ZAROBLjENIŠTVU: Sirija traži međunarodni sud za strane teroriste

Tvrdi da je u zoni sukoba u Siriji bila protiv svoje volje, na insistiranje i pritisak muža, koji je nakon nekog vremena poginuo na jednom od sirijskih ratišta.

Tokom boravka u Siriji A.A. se udala ponovo za jednog kosovskog Albanca, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Prištini.

Smatra da ona treba da bude oslobođena mere kućnog pritvora kako bi, kako kaže, nastavila da živi normalo.

Nije joj jasno zašto je bila pod istragom i zašto joj je određena ova mera kada je, kako kaže, na ratište otišla protiv svoje volje.

Privremene prištinske vlasti su joj od povratka ponudile da brinu o njoj i petoro dece.

Međutim, ona kaže da se ta briga "sastoji u njihovoj izolaciji od društva i pokušaju reintegracije u kosovsko društvo".

"Ne znam zašto nas drže u kućnom pritvoru. Nikome ne nanosimo štetu. Moja biološka porodica nema nikakve veze sa radikalizmom. Takođe me brinu predrasude ljudi ovde. Ova situacija nije laka. Želim da izgradim drugu budućost, ali mi treba pomoć države", rekla je A.A.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

@ Đ. B. @

20.08.2019. 18:43

Ljudi, nemojte tako oštro reagovati.Njoj i nije mjesto u roditeljskoj kući. Njoj Država Srbija treba pomoći i na duži period je smjestiti iza rešetaka, a djecu smjestiti u domove za nezbrinutu djecu jer još uvijek nije kasno za njihovo prevaspitavanje. U suprotnom ćemo vrlo brzo dobiti nove teroriste!

crna trava

22.08.2019. 14:35

@@ Đ. B. @ - NAROD; srbije ,ili je naivan ili nije upucen o ovom ratu vidim po komentarima ,"SRBIJA NIKOGA NE HAPSI "Vec to drugi drugi daju komandu i direktivu srbskom sudu , niko nije otisao dzabe u siriju ,zapad ih poslao i obezbedijo nihov povratak ,u nemackoj francuskoj hola,engl, luxenbu naravno americi .

Baneton

21.08.2019. 08:33

To je zanimljiv fenomen! Kazu da su mlade albanke sa kosova masovno slate u siriju i ratom zahvacena podrucja da dizu moral fanaticima... masovno se vracaju na kosovo trudne i sa decom!

?!?!?!

22.08.2019. 15:04

"Жене с тзв. Косова"?!? Алал вера и свака вам част на правопису и "логици"... Косово НИЈЕ "такозвано", баш као што такозвани нису ни Шумадија, Поморавље, Банат, Метохија, Топлица или било који други део Србије. "Држава Косово" итекако ЈЕСТЕ "тзв", али географски појам Косово - ни под разно.