Ministar za rad, socijalnu politiku i boračka pitanja Zoran Đorđević predvodio je veliku svetkoviinu na Tekerešu posvećenu 105. godišnjici Cerske bitke, koja se odvijala u ovom delu Srbije i označila je ubedljivu pobedu srpske vojske i smatra se da je to bio prvi trijumf saveznika u Prvom svetskom ratu.

- Bahatost i osionost austrougarskog okupatora koji je na samom početku Velikog rata zauzeo deo srpske teritorije i tom prilikom polinio brojna zverstva nad nemoćnim civilnim stanovništvom, njegova uverenost u brzi i konačni vojni slom Srbije, sigurnost da za svoje zločine nad srpskim stanovništvom nikada neće odgovarati i želja da se jedna slobodarska nacija do kraja porazi i unizi, poslužili su kao katalizator za mobilizaciju svega onog što je najbolje i najsnažnije u srpskom narodu - rekao je ministar Đorđević.

- U novije vreme taj nesalomivi slobodarski duh možete primetiti prateći naše sportiste na međunarodnoj sceni:primetićete neobičan rast energičnosti i timskog duha baš u onim trenucima kada naši momci i devojke dožive nepravde pristrasnih arbitara ili osionost igrača bogatih protivnika. Kada smo najpovređiniji upravo smo tada najjači i tada najlakše dolazimo do trijumfa. Nekome ko gleda sa strane, te naše pobede izgledaju kao pravo čudo. Međutim, mi smo samo nepobedivi u pravičnosti.

Ministar je poručio da će Srbi i Srbija biti na pravoj strani istorije i 21 veku.

Pročitajte još - ROD PAMTI JUNAKE CERSKE BITKE: Mladi bežali u rat, a ne od njega


Predstavnici državih institucija Srbije, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, diplomatskog kora i opština i gradova položili su kraj spomenika vence i sveće.Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je da je ono što su Srbi dali za slobodu, to je učinio retko koji narod, te "naše herojstvo, prvadoljublje, rodoublje niti je imalo, niti ima granice“.

Parastos palim junacima Cerske bitke služili su sveštenici iz Jadra, a priređen je prigodan kulturno umetnički program.