BEOGRAD - Grubi radovi na novoj kuli Kliničkog centra Srbije završeni su pre roka, a predstoji završetak radova na fasadi koji obuhvataju i postavljanje stolarija, rekao je gostujući na TV Pink ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Ponosan sam na te radnike, rade sa entuzijazmom i elanom za nove uslove rada u Kliničkom centru za zaposlene, ali imaju na umu i da 40 procenata svih obolelih u Srbiji prođe u Klinički centar što je godišnje milion ljudi", rekao je Lončar.

Predstoji rekonstrukcija postojeće kule, da se uradi fasada na obe zgrade, unutrašnji radovi, postavljanje instalacija, opremanje.

Završetak radova na zgradi predviđen je za avgust 2021. godine, a Lončar je naglasio da se radi o objektu na preko 130.000 kvadratnih metara.

On je ocenio da će rekonstruisani KC Srbije biti ponos Srbije i drastično promeniti sliku zdravstva.

"Kada bude gotovo tu će biti preko 1.000 novih postelja plus operacione sale, intenzivne nege, a tu će se raditi celokupna dijagnostika najmodernija u Srbiji, a mislim i u regionu", rekao je ministar.

Kako je naveo, dve faze rekonstrukcije koštaće nešto manje od 200 miliona evra, da se radi o ogromnom novcu, " ali je to nešto što je obećano i što je urađeno".

PROČITAJTE JOŠ - DINAMIKA RADOVA BRŽA OD PLANIRANE: KC Srbije i pre roka u novom sjaju

Lončar je naglasio da do 2013. odnosno 2014. godine zdravstveni sistem Srbije nije uopšte bio na evropskoj listi, "jer nije mogao da bude ni poslednji", a da smo "sada na toj listi ispred 12 zemalja" i ocenio da je tu napravljen najveći pomak.

"Pričam o vremenu Đilasa, Tadića i Jeremića, i ostalih "naučnika" koji sada imaju naknadnu pamet a u čije vreme nismo mogli da budemo ni na listi", rekao je Lončar i naveo da su oni ostavili zdravstvo gde prozori nisu mogu da se zatvore, toaleti nisu radili, nisu imali vrata, ni vode ni wc šolja.

Ministar je ocenio da najveći rezultati postignuti u zdravstvu i naved da je urađen KC Niš, da se radi KC u Beogradu, kao da će ove godine početi da se radi i KC u Novom Sadu.

Kako je najavio, radiće se i KC u Kragujevcu, a do kraja godine i Infektivna klinika u Beogradu, gde se radi i Tiršova 2.

Kao primere urađenog naveo je bolnicu "Dragiša Mišović", fasadu na klinici u Tiršovoj, i institut za Onkologiju za koju su nabavljeni najsavremeniji aparati kao što su gama i iks nož.


VEĆE PLATE MEDICINSKIM SESTRAMA ZA 3-4 MESECA

Medicinske sestre će već za 3-4 meseca imati novo povećanje plate, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Kako je objasnio, sinoć je imao sastanak sa ministrom finansija i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem gde je glavna tema bilo povećanje plata "na čemu insistira predsednik".

"Ovo će biti treća godina za redom u kojoj će medicinske sestre imati najveće povećanje plata, ali na realnoj osnovi", rekao je Lončar i otkrio da je za svaki procenat povećanja predsednik tražio da se izračuna da li mi imamo toliko novca.

"Ono što mogu da kažem, videvši noćas i sinoć koliko se predsednik bori za to, da će sigurno medicinske sestre imati najveće povećanje plate već za par meseci", rekao je ministar zdravlja.

On je ocenio da zdravstveni radnici u potrazi za boljim uslovima rada i platama odlaze iz Srbije ali ne u meri kojoj se priča.

"U drugim zemljama se zbog nedostatka kadra zatvaraju odeljenja u bolnicama, eto susedna Hrvatska, a to se kod nas ne dešava jer vodimo odgovornu politiku", rekao je Lončar i dodao da se zdravsteni radnici i vraćaju u Srbiju ali to za mnoge nije vest.