Ministarka pravde Republike Srbije Nela Kuburović reagovala je na odluku Vrhovnog suda Severne Makedonije da Tomora Morinu ne isporuči našoj zemlji.


Nažalost, ovakvom odlukom Severne Makedonije, još jednom je politika bila iznad prava i pravde. Ovo je velika sramota za međuanrodno pravo, ali je još veći udar i velika tuga za porodice žrtava, koje već decenijama čekaju pravdu za svoje najbliže – rekla je ministarka pravde Republike Srbije, Nela Kuburović.

PROČITAJTE JOŠ: VRHOVNI SUD SEVERNE MAKEDONIJE ODLUČIO: Morinu ne izručuju Srbiji


- Iako su organima Severne Makedonije bili dostavljeni svi potrebni dokazni materijali, odlučeno je suprotno istini i činjenicama. Srbija neće od odustati da traga za počiniocima najtežih dela protiv čovečnosti, bez obzira na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost. To dugujemo žrtvama i njihovim porodicama – dodala je ona.STEFANOVIĆ: DUBOKO POVREĐENOSEĆANjE NA SVE NEVINE ŽRTVE

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović oglasio se povodom odluke
Vrhovnog suda Severne Makedonije da Tomora Morinu ne isporuči našoj zemlji.


- Odluka nadležnih organa Severne Makedonije da ne postoje uslovi za izručenje Tomora Morine našoj zemlji govori da su pogazili suštinu međunarodnog prava i duboko povredili sećanje na sve nevine žrtve koje su stradale od osumnjičenog Morine. Ne može postojati opravdanje da neko, ko se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, bude pušten na slobodu, umesto da odgovara za smrt mnogih nedužnih ljudi – rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije.


- Nedopustivo je da se u ovakvim slučajevima bilo koja zemlja vodi politikom, što je u ovom slučaju više nego očigledno, a svako mešanje politike u pravo uvek donosi novu nepravdu i uvredu za žrtve. Za žaljenje je i činjenica da su pojedini prištinski mediji i zvaničnici ubrzo nakon hapšenja rekli kakva će odluka biti, što baca senku na regularnost čitavog postupka – dodao je on.


- Poternica Republike Srbije za Morinom naravno ostaje na snazi, ratni zločini ne zastarevaju i zato očekujem da on, kad tad, odgovara za teške zločine koje je počinio na Kosovu i Metohiji – izjavio je Stefanović.