SVIH ovih 16 godina nijednog trenutka ne mogu da zaboravim taj 13. avgust koji mi je promenio život iz korena. Tek što smo stigli na Bistricu, posle tri minuta sam pala. U prvom trenutku nisam osetila ništa, a kada sam podigla glavu videla sam da ležim u lokvi krvi. Dva metka su me okrznula, a jedan prošao kroz nožni zglob.

Ovako Dragana Srbljak (29), tada trinaestogodišnja devojčica, opisuje trenutak napada na srpsku omladinu na obali reke u Goraždevcu, gde se njih dvadesetak bezbrižno kupalo. Od albanskih rafala ispaljenih iz zasede tog 13. avgusta 2003. godine stradali su Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12), teško su ranjeni tada dvanaestogodišnji Marko Bogićević i Đorđe Ugrinović (20), dok su sa teškim povredama glave i tela Bogdana Bukumirića (14) od smrti delile sekunde. Dragana se priseća kako je i sama ranjena i umalo skončala zbog obilnog krvarenja.

- Toga dana nisam ni bila svesna šta sa desilo, ali posledice ranjavanja osećam sve više, zbog bolova u nozi - dodaje Dragana, koja je zbog posla bila primorana da napusti rodni kraj.

Sa nepunih 12 godina u desnu nogu pogođen je Marko Bogićević.

- Lečenje je trajalo dugo, a četiri godine sam nosio štake - podseća Marko. Kaže, od tadašnjih muka i bolova, preko života u izolaciji u ovoj metohijskoj sredini, teže mu pada to što ubice još nisu pronađene.

PROČITAJTE JOŠ: NOVA PROVOKACIJA U GORAŽDEVCU: Ispisan grafit "UČK" na vratima porodične kuće (FOTO+VIDEO)

- Istraga je pre nekoliko godina obustavljena, a do danas se ništa ne zna - priča Marko i podseća da je tadašnji šef Unmika obećao "da će prevrnuti nebo i zemlju da pronađe svirepe ubice srpskih dečaka".

Meštani Goraždevca tvrde da su ubice poznate i veruju da iza svirepog ubistva i ranjavanja srpske dece stoje tadašnji komandanti OVK. Roditelji ubijenih i ranjenih dečaka iz godine u godinu podsećaju da se ovim, jednim od najtežih zločina na KiM, međunarodni i pravosudni organi Kosova više i ne bave.

Gordana Dakić, Pantelijina majka, kaže da im je sve teže što im nema sina, ali i što za ubistvo njihovog Pante niko nije kažnjen.

Dragana Srbljak

Iako je zbog ubistva srpskih dečaka sazvana i sednica Saveta bezbednosti, istraga nije odmakla sa mrtve tačke, a navodni pretres oko 100 albanskih kuća i ispitivanje svedoka nije dalo rezultate, kao ni ponuđena nagrada od milion evra za informacije o ubicama. Istražitelji Euleksa su 2010. godine obustavili istragu.

Ubice su bez kazne, a rodbina sa nezaceljenim ranama.

Mesto stradanja srpske dece na reci Bistrici Foto Tanjug

VULIN: ZLOČINCI NA VLASTI U PRIŠTINI

MEĐUNARODNA zajednica nije ispunila svoju ulogu i nije pronašla ubice srpske dece koje su na slobodi i učestvuju u prištinskim organima vlasti i ne pokušavaju da otvore novu istragu - izjavio je juče za Tanjug ministar odbrane Aleksandar Vulin. On je dodao da su pre 16 godina šiptarski teroristi streljali srpski decu na reci Bistrici u Goraždevcu.

- Ubice su žive, zdrave, učestvuju u prištinskim organima vlasti, a šiptarsko rukovodstvo na današnji dan umesto da ćuti, umesto da pronađe počinioce ili bar da klekne na grobu pobijene srpske dečice, napada Srbiju i govori da je Srbija pretnja za mir u regionu.


Foto TanjugPROČITAJTE JOŠ: Ubijali su nas i pljačkali, a sada nas trujuOTAC SAVA, STAREŠINA VISOKIH DEČANA, ODRŽAO PARASTOS

SEĆANjE NA PANTELIJU I IVANA

PARASTOSOM u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice koji je sa monaštvom i sveštenstvom eparhije, služio otac Sava, iguman Visokih Dečana, i obilaskom grobova ubijenih dečaka, danas je u Goraždevcu obeležena još jedna godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu.

- Nikada neću zaboraviti kada sam video to mesto zločina, krv, patike i njihovu odeću. Hvala Bogu, neki su se i oporavili i hvala Bogu da nije bilo više žrtava - kazao je otac Sava, poručivši da će svi koji su činili zločine sigurno odgovarati ako ne pred sudom čovečijim onda sigurno pred sudom Božijim.

Milisav Dakić, otac ubijenog Pantelije, rekao je novinarima da je sama pomisao na takav monstruozni zločin strašna kao i da je počiniocima mesto iza rešetaka.

Inače, parastosu u Goraždevcu prisustvovao je i Zoran Bojović, pomoćnik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju koji je rekao da je Kancelarija planirala da postavi spomen-ploču na mestu gde su stradala deca, ali da se od toga odustalo zbog neslaganja porodica.