STUDENTIMA koji su fakultet upisali po starom programu, pre uvođenja "Bolonje", neće biti produžen rok za završetak studija, stav je ministra prosvete Mladena Šarčevića. On je Tanjugu rekao da na mnogim fakultetima nema uslova za to.

Nekoliko hiljada "večitih" akademaca slamku spasa traži sada u skupštinskom Odboru za obrazovanje, sa čijim članovima danas imaju sastanak. Konačnu odluču da li će dobiti još jednu šansu da okončaju studije donosi Skupština Srbije, ali dosad su se izjašnjavali uglavnom tek kada bi iz Ministarstva prosvete stigla inicijativa ili pozitivno mišljenje.

Ako Skupština ne popusti, "prebolonjcima" ostaje samo septembarski ispitni rok da završe fakultete. Zbog ovog problema oni su peticiju sa više od 3.000 potpisa ranije predali i ministru prosvete i Skupštini Srbije, ali i premijerki i predsedniku Srbije.PROČITAJTE I: Šarčević: Nema produžetka roka za stare studente


Procenjuje se da u Srbiji ima oko 10.000 starih studenata, ali da nisu svi aktivni. Među "prebolonjcima" je i Verica Ivanović, apsolvent Filozofskog fakulteta, odseka za istoriju, kojoj su ostala dva ispita do kraja studija.

- Ustav nam daje pravo da završimo studije kako smo ih započeli. Ne može zakon da se primenjuje retroaktivno - kaže Ivanovićeva za "Novosti". - Nemamo pojma šta će nam ponuditi i koliko ćemo morati da platimo. Znamo samo da će ćemo morati da polažemo dodatne ispite, a sve smo to već polagali kroz naše ozbiljnije i obimnije predmete. Bar nama, studentima istorije, ne mogu da kažu da je program po kom smo učili zastareo.

Ona očekuje da će na dašanjem sastanku u Skupštini naići na razumevanje poslanika.PODRŠKA POSLANIKA

ČLAN Skuštinskog odbora za obrazovanje prof. Marko Atlagić rekao je Tanjugu da će, ukoliko predlog dođe do skupštinskog Odbora , podržati studente:

- Kao univerzitetski profesor borim se za svakog studenta. Gledao sam njihove indekse, to su dobri studenti, samo su morali da rade i uz rad da studiraju.