MINISTAR PISAO VATIKANU POSLE MISE U NOVOM BRDU: Πrovokacije klera

D. B. M.

ponedeljak, 12. 08. 2019. u 16:05

МИНИСТАР ПИСАО ВАТИКАНУ ПОСЛЕ МИСЕ У НОВОМ БРДУ: Πровокације клера

Vladan Vukosavljević Foto D. Milovanović

Ministar je istakao da Srbija i Vatikan neguju naglašeno dobru saradnju i podsetio kardinala da je u 14. i 15. veku postojala crkva Santa Maria del Monte Nuovo za zapadne vernike
POVODOM incidenta na Kosovu i Metohiji koji su izazvali albanski biskupi služeći misu na ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, ministar kulture Vladan Vukosavljević (na slici) posetio je danas Papski nuncijant u Beogradu i njegovoj ekselenciji Lucijanu Surijanu uručio pismo za kardinala Đanfranka Ravasija, predsednika Papskog saveta za kulturu.

U pismu, ministar Vukosavljević je pozvao kardinala Ravasija da pokrene inicijativu i preduzme korake "kako albanski katolički kler na teritoriji samoproglašene države Kosovo ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetost i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda, čiji su nastanak, namena i tradicija u međunarodnoj stručnoj literaturi izdašno dokumentovani".


PROČITAJTE JOŠ -Zna li Vatikan šta rade albanski biskupi u Novom Brdu


Ministar je istakao da Srbija i Vatikan neguju naglašeno dobru saradnju i podsetio kardinala da je u 14. i 15. veku postojala crkva Santa Maria del Monte Nuovo za zapadne vernike, čiji zapušteni ostaci i danas stoje na novobrdskim iskopinama, i albanski vernici bi taj lokalitet mogli da urede i koriste po želji.

- Bogata tradicija hrišćanske kulture na Balkanu i u Srbiji može i treba da omogući i katoličkim i pravoslavnim vernicima da dostojanstveno obavljaju svoje obrede u sakralnim objektima koji predstavljaju izraz njihove vere i kulturnog nasleđa - navodi se pismu.


Ministar je izrazio nadu da će sadržina pisma biti preneta nadležnima za spoljnu politiku u Rimskoj kuriji.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije