KAKO je Srbin, rođen u Austrijskoj carevini, u okviru Vojne krajine, u vremenu kada od države Hrvatske nema ni nagoveštaja, zanimljivim pseudoistorijskim inžinjeringom, postao "hrvatski izumitelj"? - pita ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević reagujući na tvrdnju njegove hrvatske koleginice Nine Obuljen Koržinek da je "Nikola Tesla hrvatski naučnik srpskog porekla".

Hrvati bi da prisvoje Nikolu Teslu kao svog za potrebe svetske izložbe (EKSPO) koja će se sledeće godine održati u Dubaiju.

Ministar Vukosavljević u odgovoru ministarki Obuljen Koržinek navodi da pridev "hrvatski" neće Srbinu Nikoli Tesli oduzeti ništa od njegove večne slave, ali da takvu interpretaciju smatra "nelogičnom, istorijski neutemeljenom, detinjastom i proizvoljnom".

- U svom brzom i pomalo brzopletom odgovoru na saopštenje Ministarstva kulture i informisanja Srbije, ministarka Obuljen Koržinek povišenim tonom reaguje na jednostavne istorijske činjenice i javnosti nudi svoje, mada pretpostavljam i viđenje zvanične Hrvatske u vezi sa temom - navodi Vukosavljević. - Izaći ćemo u susret predlogu hrvatske ministarke da se "okrene činjenicama, a ne mitovima".


PROČITAJTE I:VUKOSAVLjEVIĆ O SVOJATANjU NAŠEG NAUČNIKA: Činjenice, a ne mitovi, govore čiji je Tesla


A činjenice, navodi ministar Vukosavljević, kažu sledeće:

- Nikola Tesla rođen je 1856. godine u selu Smiljan u Austrijskom carstvu, u okviru područja koje se zvalo "Vojna krajina" i koje je, skoro isključivo, bilo naseljeno Srbima. Otac mu je bio pravoslavni sveštenik, a kršten je u srpskoj pravoslavnoj Crkvi Svetih Petra i Pavla u Smiljanu. Dakle, jasno je šta je bio po nacionalnosti, što ni ministarka Obuljen Koržinek ne osporava.

ANDRIĆ JE SRPSKI NOBELOVAC - KADA je reč o Ivi Andriću, irelevantno je šta o njegovom osećanju nacionalne i duhovno-intelektualne pripadnosti mislimo uvažena ministarka Obuljen Koržinek i moja malenkost - navodi ministar Vukosavljević. - Upućujem da se o tome obavesti u mnogobrojnim izjavama samog Andrića i u dokumentima koje je potpisivao veliki srpski i svetski književnik i nobelovac. Ohrabrujem je i da razume da nisu svi rimokatolici rođeni na ovim prostorima istovremeno i Hrvati.

Vukosavljević kaže da nam ostaje da vidimo šta ministarka misli kada kaže da se "Hrvatska s poštovanjem seća jednog od svojih najvećih izumitelja".

- Država Hrvatska se u međunarodno priznatom kapacitetu prilično kasno popela na istorijsku scenu i razumem težnju da se u retroaktivnom smislu trudi da popuni razne diskontinuitete, ali verujem da ima dovoljno uglednih Hrvata u istoriji da odgovore na te identitetske potrebe mlade države.

Vukosavljević navodi i to da će ministarkinu tvrdnju da "Srbija ne prestaje sa falsifikovanjem istorije..." pripisati trenutnom padu koncentracije i da neće odgovoriti onako kako to taj "klevetnički i intelektualno nepošteni stav" zaslužuje.

- Uzvratiću ministarki istovetnim savetom da se okane mitova i da se upozna sa biografijama i radom Ruđera Boškovića, Ivana Gundulića, Petra Preradovića i mnogih drugih. Autentična hrvatska kultura ima veliki broj značajnih predstavnika, kojima može da se diči i lokalno i globalno - zaključuje Vukosavljević.