Pašalić:Zabrinjava što mladi budućnost vide van Srbije

Tanjug

nedelja, 11. 08. 2019. u 22:54

Пашалић:Забрињава што млади будућност виде ван Србије

Zoran Pašalić / Foto Tanjug

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da su glavni problemi sa kojima se mladi danas u Srbiji suočavaju nezaposlenost i ekonomski problemi, neusklađenost znanja
Povodom Međunarodnog dana mladih, 12. avgusta, zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da su glavni problemi sa kojima se mladi danas u Srbiji suočavaju nezaposlenost i ekonomski problemi, neusklađenost znanja, veština i kompetencija koje se stiču tokom obrazovanja sa potrebama tržišta rada, kao i niska socijalna uključenost.

Zalaganje za mlade i zaštitu njihovih prava, često ocenjeno prioritetom najvišeg ranga, trebalo bi da prate konkretna rešenja koja dovode do unapređenja njihovog položaja, naveo je Pašalić u saopštenju.

On dodaje da su u osnovi to one mere koje država i društvo sprovode kako bi mladi bili osposobljeni za samostalan život van roditeljskog doma, u skladu sa obrazovanjem i zanimanjem koji omogućavaju egzistenciju i planiranje budućnosti u svojoj zemlji.

"Umesto toga beležimo zabrinjavajući trend među mladima još u srednjoškolskim klupama, koji budućnost vide van granica svoje zemlje i najčešće po okončanju fakulteta, odlaze u inostranstvo zbog nemogućnosti pronalaženja adekvatnog zaposlenja ili niskih zarada", ukazao je Pašalić.

On je naglasio da su u posebno osetljivom položaju osobe sa invaliditetom, kojima se zbog nedostupnih mera podrške umanjuje mogućnost obrazovanja i zapošljavanja, kao i mladi sa smetnjama u razvoju i psihičkim oboljenjima, i dalje stigmatizovani i na margini društva.

Sadržaj pritužbi koje dobija Zaštitnik građana, pored visoke stope nezaposlenosti, upozoravaju i na nedovoljno razvijene usluge prevencije bolesti zavisnosti i rizičnog ponašanja, usluge pomoći i podrške mladima u posebno osetljivim situacijama, kao i prevenciju i zaštitu mentalnog i reproduktivnog zdravlja, naglasio je Pašalić.

Dan mladih je međunarodni događaj koji se proslavlja širom sveta. Ustanovila ga je Generalna skupština UN i ima za cilj da skrene pažnju šire zajednice na probleme mladih u svetu, precizira se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

bane

12.08.2019. 18:56

Kada dodu firme sa dobrim namerama da radnik zaradi barem tih 500e u cistom tada jedino mladi mogu da se zaustave od odlaska.Sa ovim platama od 300e jos vise beze ljudi preko grane kada vide za kakve plate mora da rade .