Prvo potvrda o životu, pa penzija

J. Ž. S.

11. 08. 2019. u 16:02

Прво потврда о животу, па пензија

Ilustracija / Foto K. Mihajlović

Inostrani penzioneri moraju da fondovima pismeno dokažu da nisu umrli

OKO 200.000 inostranih penzionera u Srbiji imaju obavezu da fondovima iz kojih im se isplaćuju penzije dostave potvrdu o životu kao dokaz da su živi, kako bi nastavili da im isplaćuju primanja. Potvrda o životu se po pravilu dostavlja jednom godišnje, najčešće do septembra, na zahtev inostranog nosioca osiguranja, a može da je overi Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, diplomatsko-konzularno predstavništvo ili javni beležnik. Penzioner mora da to uradi lično uz lična dokumenta.

Osim iz država nastalih na prostoru SFRJ, najviše penzija stiže iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Francuske... Ukoliko penzioneri koji žive u Srbiju a primaju devizne penzije ne dostave ovaj papir biće im obustavljena isplata. Za razliku od ostalih, Fond PIO besplatno izdaje ove potvrde i to samo uz ličnu kartu radi identifikacije. Ona se izdaje na obrascu koji inostrani korisnici penzije iz svog fonda dobijaju na kućnu adresu.

S druge strane, potvrde o životu korisnicima koji žive u inostranstvu, a kojima ček stiže iz Srbije, ovi obrasci su stigli tokom aprila, kao i svake godine i oni su dužni da ih overene vrate u naš Fond. Za penzionere koji imaju prebivalište u državama nastalim na prostoru bivše SFRJ se ovo ne odnosi, jer oni od 2015. godine mogu da kopiraju stare obrasce i overe ih u matičnom fondu tamo gde žive. Originali takvih potvrda su validni i Fond će po njima postupati.

PROČITAJTE I: Radnici otpušteni pa moraju da plate

Bilateralnim sporazumima i tehničkim protokolima naš Fond PIO i fondovi država nastalih na prostoru SFRJ su delimično usaglasili elektronsku razmenu podataka u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja i razmenu podataka o činjenici smrti korisnika prava, tako da se i na ovaj način omogućava pravovremeni prekid nepripadajuće penzije.

DOMAĆI PENZIONERI

Fond PIO može da traži proveru podataka korisnika, odnosno može da traži da se dostavi uverenje o životu. Overa potvrde o životu u Direkciji i svim filijalama Fonda je i u ovom slučaju besplatna i potrebno je doći lično sa ličnom kartom. Ukoliko je korisnik teško pokretan ili nepokretan, može uz lekarsko uverenje o sprečenosti da neko drugi završi posao umesto njega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije