VUKOSAVLjEVIĆ O HRVATSKOM PRISVAJANjU TESLE: Ponovljeni pokušaj falsifikata; Koržinek: Nikola hrvatski i američki naučnik srpskog porekla

Tanjug

subota, 10. 08. 2019. u 18:27

ВУКОСАВЉЕВИЋ О ХРВАТСКОМ ПРИСВАЈАЊУ ТЕСЛЕ: Поновљени покушај фалсификата;  Коржинек: Никола хрватски и амерички научник српског порекла

Vladan Vukosavljević / Foto N. Fifić

Navela je da je Tesla jedan od najvećih naučnika, čovek koji je menjao svet i koji je spona između država i kultura u kojima je živeo
Ponovljeni pokušaj falsifikata Hrvatske o Nikoli Tesli je model kićenja tuđim perjem i svojatanja tuđe istorije koji osuđem, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom namere Hrvatske da Teslu predstavi kao jednu od svojih najistaknutijih ličnosti na Svetskoj izložbi (EXPO) u Dubaiju iduće godine.


Vukosavljević je za "Novosti" rekao da je prosto neverovatno da po ko zna koji put iz Hrvatske dolaze pokušaji da se veliki srpski pronalazač i naučnik Nikola Tesla predstavi kao Hrvat.


"Ukoliko su organizatori hteli pred svetskom javnošću da ispadnu tragikomični, onda su, bez sumnje, u takvom pokušaju uspeli. A, ako su želeli da ponavljaju otrcane istorijske falsifikate, onda im se i u tom smislu može odati priznanje", kaže Vukosavljević.


Kako god, dodaje ministar, Tesla je rođen u austrijskoj carevini, odnosno u Vojnoj krajini, koja je bila isključivo naseljena Srbima, njegov otac je bio pravoslavni sveštenik, a on je bezbroj puta potvrđivao svoje srpsko poreklo.


"Ponovljeni pokušaj falsifikata, prema tome, predstavlja žalostan model ponašanja i mi nemamo ništa drugo da kažemo nego da ponovimo svoju osudu takvog modela kicenja tuđim perjem i svojatanja tuđe istorije", naveo je ministar kulture i informisanja.


V. d. direktora Muzeja Nikole Tesle Ivona Jeftić rekla je za "Novosti" da je nesporno da je Nikola Tesla bio Srbin.


"Kada krenete u posetu rodnoj kući slavnog genija u Smiljanu, prvo što ćete videti jeste pravoslavna crkva pored njegovog doma. Sva Teslina lična zaostavština se nalazi ovde, u muzeju, i predmet je interesovanja mnogobrojnih posetilaca iz celog sveta", kaže Jeftić.

KORŽINEK: TESLA HRVATSKI I AMERIČKI NAUČNIK SRPSKOG POREKLA
Ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek danas je, povodom izjave srpskog kolege Vladana Vukosavljevića o Nikoli Tesli, rekla da se Hrvatska s poštovanjem seća jednog od svojih najvećih naučnika ne pokušavajući da negira Teslino srpsko poreklo i poručila da bi joj bilo drago kada bi se Vukosavljević "okrenuo činjenicama, a ne mitovima".


"Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i iz Hrvatske je otišao dalje u svet - u Austriju, Češku, Mađarsku, Francusku i zatim u SAD", rekla je hrvatska ministarka za Hinu.


Navela je da je Tesla jedan od najvećih naučnika, čovek koji je menjao svet i koji je spona između država i kultura u kojima je živeo.


"Nikola Tesla za sebe je izjavio da se ponosio srpskim poreklom i hrvatskom domovinom", istakla je ministarka.


PROČITAJTE I: Hrvatska ponovo prisvaja Teslu


Dodala je da za se razliku od Srbije, za koju tvrdi da ne prestaje sa falsifikovanjem istorije i posezanjem za tuđim istorijskim ličnostima, Hrvatska "s poštovanjem seća jednog od svojih najvećih naučnika nikada ne pokušavajući da negira Teslino poreklo".


"Bilo bi mi drago kad bi se i moj kolega Vukosavljević okrenuo činjenicama, a ne mitovima. U tom slučaju, sigurno mu nikad ne bi palo na pamet da predloži da se Srpski kulturni centri u inostranstvu nazovu imenom Ive Andrića, još jedne izuzetne osobe čiji identitet i poreklo povezuje više kultura i naroda i nema potrebe da se svojata onako kako je to nedavno učinila Srbija u slučaju imenovanja Srpskih kulturnih centara", ocenila je Obuljen Koržinek.


Hrvatska planira da na Svetskoj izložbi Dubai EXPO sledeće godine kao jednu od najistaknutijih ličnosti svoje zemlje predstavi i srpskog naučnika rođenog u hrvatskom mestu Smiljan, Nikolu Teslu.


Ponovljeni pokušaj falsifikata Hrvatske o Nikoli Tesli je model kićenja tuđim perjem i svojatanja tuđe istorije koji osuđem, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom ove namere Hrvatske.


Vukosavljević je za "Novosti" rekao da je prosto neverovatno da po ko zna koji put iz Hrvatske dolaze pokušaji da se veliki srpski pronalazač i naučnik Nikola Tesla predstavi kao Hrvat.


Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je juče najoštrije osudilo nameru Hrvatske da na Svetskoj izložbi "Dubai ekspo" 2020. Nikolu Teslu predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora kao nedopustiv pokušaj prisvajanja tog srpskog naučnika koga "celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi".


Podseća da "u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

milos

10.08.2019. 18:38

hrvati uvek zaborave da naglase da su u drugom svetskom ratu pobili gotovo sve Tesline rodjake .

Ns

10.08.2019. 19:19

Hrvati bi najradije i ono malo Srba u Hrvatskoj proterali, ali ih zato nije sramota da za Teslu kazu je njihov. Strasno i bestidno.

BRATEE

10.08.2019. 19:33

TESLA je rodom iz Hrvatske ..pravoslavnog ili Srpskog porekla ...Hrcat nemoze biti nikakoooo !!!

Анти Антифа

10.08.2019. 19:35

Тесла је рођен у Хабсбуршкој монархији у административној јединици Војна Крајина насељеној Србима. Војна Крајина се није ни граничила са Хрвазском већ са Славонијом и Далмацијом

veselnik

10.08.2019. 21:03

U kojoj drzavi je bilo selo Smiljan u doba Nikolinog rodjenja? U nekoj drzavi pod imenom "Hrvatska"? Sta, u to doba nije bilo nikakve drzave Hrvatske? Hvala, do vidjenja!

Boki

10.08.2019. 22:28

Tesla je rođen u Austro-Ugarskoj monarhiji. Hrvatska nije ni postojala tada kao država niti svest kod Hrvata od državi. Državu su im dali Srbi nakon 1 svetskog rata oslobodivši ih. Nakon toga su ubijali Srbe koji su ih oslobodili, pobili su sve iz rodnog mesta Nikola Tesle.

Нр

11.08.2019. 02:18

Тесла је тражио да га сахране уз пјесму "Тамо далеко" . Хрвати ову предивну пјесму називају четничком, што је не пуштају на радију онда када је Хрват... Хрвати су најхрабрији народ, не због тога што се никога не боје, него што се ничега не стиде!

Iz Beograda

11.08.2019. 03:12

Gospodo Hrvati, da je Tesla bio živ 1995. godine, vi biste ga proterali iz Hrvatske u akciji Oluja!

Raca Milosavljevic

11.08.2019. 08:14

... lepo je to objasnio Ducic ...a tkzv ministarka kulture tkzv danasnje drzave Hrvatske koju su joj Srbi podarili svakako nezna sta je kradja,laz,stid,sramota ... neka je ziva i zdrava ...

драгана

12.08.2019. 12:05

@cxy - Ako je neko Srbin, nije bitno da li je pripadnik manjine ili većine na jednoj teritoriji.Nismo stado, nego ljudi.

Црни

12.08.2019. 12:24

Ми Срби, треба да водимо српска посла, која морају бити синоним за српску корист, а не за српску пропаст. Хрвати су много штете нанели Србима, а штета није намирена. Треба одлучно увек, свуда и на сваком месту са сваком државом и њиховим представницима водити рачуна о поравнању рачуна, па тако и са хрватима. Хрвати су спремни на све, и нису једини који су нам правили штету. Ми Срби треба да радимо у своју корист до потпуног успеха, и против своје штете до потпуне победе - ефикасно и ефектно