Sever Kosova i dalje bez obećane deponije

Tanjug

07. 08. 2019. u 17:49

Север Косова и даље без обећане депоније

Ilustracija /Foto Z. Jovanović

Kancelarija EU na Kosovu obustavila je ugovor sa firmom koja je radila na izgradnji regionalne sanitarne deponije "Savina stena" na severu KiM

Kancelarija EU na Kosovu obustavila je ugovor sa firmom koja je radila na izgradnji regionalne sanitarne deponije "Savina stena" na severu KiM, objavio je Kosovo Online.

Kako je za taj portal rečeno u Kancelariji EU na Kosovu, nastavak radova očekuje se narednog meseca.

"Zbog malog napretka u pogledu radova na izgradnji i nedovoljnih upravljačkih i kapaciteta za planiranje od strane izvođača radova, Kancelarija EU je obustavila ugovor i ostvarila dogovor sa izvođačem radova da se radovi dodele trećoj strani", kažu u Kancelariji.

PROČITAJTE JOŠ - Prijepolje se guši u dimu, deponija i dalje u plamenu

Kako Kosovo Online saznaje. u pitanju je bugarska firma "BDH".

U Kancelariji EU dodaju da je proces prenošenja ugovora u toku i da se početak sprovođenja radova od strane izvođača radova očekuje u septembru.

Kao jedna od tačaka Briselskog sporazuma za investiranje u četiri opštine na severu Kosova ustanovljen je i poseban Fond za sever koji se puni novcem od carina koje se ubiraju na prelazima Jarinje i Brnjak, ali samo za robu koja ostaje u ove četiri opštine, a od kada su uvedene takse smanjen je taj prihod, pa Fond za sever nema više redovan priliv.

PROČITAJTE JOŠ - U Nišu će nestati 44 deponije

Opštine Severna Mitrovica, Zvečan i Leposavić nemaju svoje deponije i otpad koji se sakuplja u ovim opštinama često završava na mestima koja nisu predviđena za njegovo odlaganje.

Ilustracija /Foto Z. Jovanović

Projekat koji je, po informacijama koje su dostupne javnosti, trebalo da bude završen novembra 2018. godine, još uvek, i pored više najava lokalnih zvaničnika, nije postao funkcionalan a komunalni otpad se odlaže delom u Južnoj Mitrovici a delom u Zubinom Potoku i na divljim deponijama.

Otpad se prikuplja i odlaže neretko i na mestima koja bi trebalo da budu ekološka oaza za odmor građana.

Pritom, po podacima do kojih je došao Kosovo Online, vrednost radova na pomenutom projektu prelazi iznos od pet miliona evra ili skoro tri budžeta opštine Zvečan.

“Kao dodatna tehnička podrška za poboljšanje sakupljanja i odnošenja smeća za opštine na severu Kosova ostvarena je uz pomoć EU i GIZ-a sa iznosom od 1,2 miliona evra. Van toga u iznosu od blizu 415.000 evra je obezbeđeno kroz Fond za razvoj, radi eksproprijacije zemljišta i omogućavanja priključivanja na električnu mrežu”, kažu za Kosovo Online u Kancelariji EU na Kosovu.

Podsećaju da je lokacija mesta za odlaganje usaglašena od strane četiri opštine na severu što je urađeno na osnovu preporuka i u skladu sa kosovskim zakonima.

Koordinatorka opštine Zvečan za projekte podrške lokalnim samoupravama na severu Kosova Jelena Đokić kaže za portal da je projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije “Savina stena” u završnoj fazi implementacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije