Vladike u Americi seju klicu razdora

R. DRAGOVIĆ

utorak, 06. 08. 2019. u 09:02

Владике у Америци сеју клицу раздора

OSNIVAČI Vladike Maksim (levo) i Longin i Irinej (desno) Foto Zapadnoamerička eparhija

Osnovano novo telo bez odluke Patrijaršije. Vladika Kirilo: Prilagođavate se vlasti koja nam otima srce - KiM

FORMIRANjE Episkopskog saveta za SAD, izvršeno sredinom jula, bez formalnog odobrenja najviših crkvenih vlasti u Beogradu, čin je koji bi u budućnosti mogao da ugrozi jedinstvo Crkve u dijaspori, pa čak i da, u najgorem scenariju, bude zametak novog raskola u Americi.

PROČITAJTE JOŠ - Sukob među vladikama, SPC će ipak ići na Krit

Ovo je tumačenje koje već nekoliko dana kruži crkvenom zajednicom u rasejanju, ali i u matici, povodom poteza trojice vladika - zapadnoameričkog Maksima, novogračaničko-srednjozapadnoameričkog Longina i istočnoameričkog Irineja (Dobrijevića) - da osnuju posebno crkveno telo ograničeno isključivo na prostor SAD. Ovo telo je formirano, bez obzira na to što sa blagoslovom Patrijaršije u Beogradu deluje širi Eparhijski savet, u kome su, pored ove trojice "užeameričkih" vladika, još i episkopi kanadski Mitrofan i južnoamerički Kirilo. O formiranju novog episkopskog saveta oni čak nisu bili ni obavešteni.

PROČITAJTE JOŠ - KRIZA U PRAVOSLAVNOM SVETU: Da li bi sukob patrijaršija mogao da ostavi posledice i po naš region?

Alarm u javnosti je upalilo pismo vladike južnoameričkog Kirila, koje je poslao svim arhijerejima Severne Amerike, i u kome je iskazao strah od novog crkvenog raskola.

"Gospodo arhijereji, znam da ovime niste imali lošu nameru, ali je činjenica da time može da se otvori prostor za delovanje ljudima koji su do juče razdirali i razdvajali stado Božije i po Americi i po drugim državama gde živi naš narod", kaže u svom pismu vladika Kirilo.Episkop zadužen za Latinsku Ameriku posebno naglašava saznanja da je novoosnovani savet doneo i svoj ustav, kao i da može da funkcioniše kao zasebno crkveno telo. Vladikama Maksimu, Longinu i Irineju on zamera što su se "ujedinili" bez saglasnosti Sabora i Sinoda iz Beograda, kao i to što žele da se "primaknu" svetovnim vlastima u SAD.

"Ta vlast kojoj vi želite da se prilagodite je ista vlast koja čini sve što može da nam otme srce našeg naroda i Crkve - Kosovo i Metohiju", upozorava vladika Kirilo.

Sporna odluka trojice vladika čije su eparhije preko okeana dolazi u jeku kontroverzi koje se pletu oko episkopa zapadnoameričkog Maksima. Poslednjih meseci on je gotovo neprekidno u žiži javnosti, posebno zbog stavova o teorijama nastanka sveta, "ukrajinskom pitanju", pa čak i o načinu sticanja autokefalnosti Srpske crkve, zbog čega se u nekoliko navrata sukobio sa vrhom SPC. Sveti sinod je nedavno doneo odluku da ga udalji sa mesta profesora Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Poruka Episkop Kirilo uputio pismo

- Vladika Maksim važi za čoveka koji neguje izuzetno bliske odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom, koja ima veliki uticaj u Severnoj Americi. Eparhijama u SAD odgovara da svoje delovanje omeđe teritorijom ove zemlje, jer se tako isključuju od bilo kakve odgovornosti pred drugim državama - kaže sagovornik "Novosti" iz Patrijaršije.

Poznavaoci crkvenog prava sa kojima je kontaktirala redakcija "Novosti" kažu da Ustav SPC ne poznaje ovakva "ad hok" osnivanja episkopskih saveta, posebno bez odluke Sabora SPC, koji je jedini ovlašćen da donosi odluke o ustrojstvu i organizaciji Crkve.

PAVLE UJEDINIO SRBE U SAD

ZATVARANjE Srpske crkve unutar granica SAD i grupašenje tamošnjih vladika budi bolna sećanja na veliki američki raskol koji je svojevremeno jedva zaceljen zahvaljujući autoritetu i pomirljivosti patrijarha Pavla. Ova tektonska podela među vernicima u SAD bila je ideološke i političke prirode i uzrokovana događajima u matici. Među tamošnjim Srbima, međutim, danas se govori o riziku od novih političko-finansijskih raskola čije se seme rasejava daleko od Srbije - u američkim eparhijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (61)

Bracan

06.08.2019. 09:12

Popovi u praksi pokazuju koliko i u šta veruju. Niko drugi nego sveštenstvo će uništiti crkvu. Na žalost.

Мане

06.08.2019. 14:39

@Bracan - Не брини, Цркву нико не може уништити. Радије брини за себе.

Tarik

06.08.2019. 09:31

Tamo su veliki prlozi, neka sada Patrijarsija razmisli kakve ljude imenuje kada se prodaju za novac i interese. Dal su bolji ovi ovde nasi ako ih bira ista ruka?

Dule

06.08.2019. 09:36

I ovako dobar broj vjernika odlazi u Ruske crkve zbog nekore nekorektnog i zbunjujućeg ponašanja crkve i sveštenstva.

Komlen

06.08.2019. 09:41

Pojma nemate kolike plate ti ljudi primaju . To je najpodmuikliji soj koji postoji. Sve ostvaraju na racun naroda tamo u americi ,zive i bogate se na racun naroda ,pojma nemate sta voze . To su auto od sto hiljada dolara to sam gledao svojim ocima ,raskos blud razvrat . U sve su upetljani . Narod donira po fazoniu Bog ce pomoci ajd daj u Bogomolju to sve ide njima ,pojma nemate koja je to mafija .

BRATEE

06.08.2019. 09:54

Koliko li su plaćena ta trojica da naprave rasulo medju pravoslavnom braćooo !!! Treba dobto preisoitati ...sa kim se sastaju i saradjuju !!!

Nele

06.08.2019. 10:14

Seme razdora je jer grupacija oko Irineja Bulovica podrzava Vucica a najskolovanije i mladje vladike kao Grigorije,Maksim,Teodosije su protiv politike prema KiM koju Vucic sprovodi.

Немања

06.08.2019. 10:27

Рашчинити га и завршена ствар. Прича се да овај Максим живи у вили, игра голф и пере паре за наше корумпиране политичаре који му доносе новац као хуманитарне донације а он има враћа на приватне рачуне. Уз провизију наравно.

Пера

06.08.2019. 12:19

@Немања - Поштовани Немања, чини ми се да много верујеш у приче које ти се сервирају. Било би лепо да одеш мало до САД и видиш "вилу" у којој живи Владика Максим. Можда би онда и променио мишљење и почео да размишљаш својом главом.

драгана

06.08.2019. 14:23

@Немања - Dragi Nemanja, ista "patka" ,na koju se upecaju svi.Ljude najviše bole vile,skupoceni satovi, automobili...Ali,u slučaju vladike Maksima ,a i mnogih drugih vladika,nije tako.Razmišljate malo svojom glavom i ne donosite zaključke na osnovu pisanja žute štampe. Nisu pisali ništa dok je vl.Maksim doveo u red eparhiju?Sramota je Crkve "slučaj vladika Maksim".

Goran

06.08.2019. 10:47

Koliko ja vidim, treba citavom svestenstvu reforma. Od seoskih popova, pa do vladika. Samo se bore za novac i vlast. Imaju tarife za svoje usluge,voze najskuplja auta, petljaju se u vlast... Daleko je to od Pravoslavlja

Otkaz Patrijshu

06.08.2019. 10:52

Komuje dozvolio Da on bez Glavnog Patrijaha iz Srbije odlučuje. Odmah treba da se Kazni I Da Ostavku . To nam sada Netreba .

драгана

06.08.2019. 14:15

@Vaske - Ne govorite ono.u šta se ne razumete. Ne znate uopšte šta je srž novonastalog problema u SPC,a u vezi vladike Maksima.

Р.Српска

06.08.2019. 11:07

Bладика Кирил је у праву не може се основати, ни доносити било какве одлуке без одобрења Светог Синора и Патријаха.Треба под хитно поништити ову одлуку која у ствари подразумева "сами одлучујемо о својој судбини и ФИНАНСИЈАМА"

драгана

06.08.2019. 15:54

@Р.Српска - Sve se može,o tome se radi.Nego,problem je što Sinod SPC boli kasa.I sada,kad zaboli kasa onda je nešto nijs po kanonima.Nije ovo prvi i jedini, a ni poslednji slučaj.I ne samo u SPC.Očekujmo da će mu (vl.Maksimu) sada izmisliti ljubavnicu i bar dvoje dece.

Aberdar

06.08.2019. 11:23

Velika je sreća u pobožnosti. Oni bez dara vere skoro da su hendkepirani. Razloge za sopstveno bezbožništvo traže samo u drugima (naprimer kakva kola voze vladike i kolike pare naplaćuju "popovi" za svoje usluge) Uvek jedan te isto! Ni korak dalje. Ceo život u šablonima i predubedjenju.

Marko

06.08.2019. 11:35

Crkva je najbolje funkcionisala dok je njom upravljala UDBA.Pola sadasnjih episkopa su bitange i teski kriminalci koje treba baciti na najtezu robiju

Шумадинац

06.08.2019. 12:59

@Marko - Баш ти исти управљају и сада. И државом и црквом.

Djole

06.08.2019. 11:35

Dobri moji sunarodnici, srbi, hrišćanska crkva je mafijaška organizacija uvaljena nam od strane Istočnog carstva kako bi zatrla srbe i snagu nam oduzela. Da su srbsko kraljevi tvrde gradove gradili umjesto manastira bili bi nepobjedivi turskim, germanskim i ugarskim vaškama i danas bi Helm bio srpsko carstvo a ne ovo malo prćije što Srbistan zovu. Pamet u glavu i ne hranite unutrašnjeg neprijatelja.

.

06.08.2019. 13:38

@Djole - Romeja ili sto bi Germani rekli Vizantija je imala tvrde gradove, pa su ih i krstasi i Osmanlije osvojili...

Ridji

06.08.2019. 15:19

@Djole - Djole sve to sto si pomenuo, treba sa razumom uzeti u razmatranje. Nemoj da se dicis istorijom koju si cuo na youtube, a nista nisi shvatio.. nije to za tebe, a ni komentari nisu za tebe!

драгана

06.08.2019. 15:47

@Djole - Dragi Đole,nerazrušivi bedemi i neosvojive tvrđave ne grade se od kamena.

Marko

06.08.2019. 11:53

I treba da se odvoje.Ovi nasi em su pod uticajem sluzbe,em korumpirani,em voze Dzipove,Mercdledese i ostalo.Em daju lovu na kamatu.Strasno. Posle pokojnog Pavla sve je krenulo nizbrdo.Od Kacavende,Porfilija i ostalih.Kome da verujemo?

мило

06.08.2019. 12:08

Како то,католичанство нико не разбија већ вековима,срби опет не уче а и невиде око себе ,докле господо из цркве.......

Мр Радомир Шћепановић

06.08.2019. 12:23

СПЦ мора бити јединствен у очувању Косова и Метохије у саставу Србије! Никакве политичке мобинације!

Maksa

06.08.2019. 12:40

Svi se vi ujedinite protiv crkve, vidim ja da jedva cekate da pljujete i blatite sve sto je sticano 800 godina, a kada sve unistite onda cemo u glas pevati"sam pao,sam se ubio"

stari doktor

06.08.2019. 12:45

Tako to izgleda i takve su posledice kada SPCrkvom iz potaje diriguje VLAST preko Irineja Bulovića, koji je ozloglašen još iz vremena Miloševića, kada je čak na jednoj tribini sedeo i govorio sa Slobinom ćerkom. On je zao duh SPC, veze je za vlast zbog beneficija. SPC mora da bude NEZAVISNA od vlasti, okrenuta samo Gospodu našemu Isusu Hristu i svome vernom narodu. Kod nas je sada situacija da je jedan Irinej (Bulović) "obradio" drugog Irineja (patrijarha) i prevorio ga u potrčka AVučića.

mkj

06.08.2019. 12:57

Ja sam rodjen i zivim u dijaspori i pravoslavac sam po vlastitoj volji od 50.-te godine zivota jer su mi roditelji Srbi. Ima tu i ucenih i mudrih stvari i pustim popove da zive po svome jer imam preokupacije iz drugih podrucja koja me zanimaju.

Monarch

06.08.2019. 14:02

@mkj - Pravoslavac sam po vlastitoj volji od 50-te godine zivota,rodjeni ste u dijaspori I tamo zivite.Imate druga zanimanja u zivotu,pustate svjestena lica da sama odlucuju po svome a usudjujete se da komentarisete .Pogledajte:ja zivim u Cleveland Ohio.Trenutno sam kao I svake godine u CG-u mirovini sam i ako imam 58 godina,SPC moja crkva.Morate da znate da je poslije WW

Monarch

06.08.2019. 14:06

@mkj - Jedna je na Walings a druga na Broadview.Crkvu na Walingsu se izdrzava od donacija nas iseljenika z druga od pomoci drzave.Walings I dalje smatra da drzava postavlja patrijarhe kao poslije WW@ kad je nastao raskol.I ko je izjavio da je doslo do ujedinjenja SPC u USA nije nikad govorio istinu.Na admunu je da objavi kom.ili ne.

mkj

06.08.2019. 14:59

@mkj - Ja sam rodjen u Zagrebu, imao sam srecu da mi je bio susjed protojerej, Srbijanac koji mi je dao, nakon propasti socijalizma, pravoslavni katihizis, srpske duhovne pesme a Bibliju na cirilici ( u prijevodu Djure Danicica i Vuka Karadzica ) sam si kupio sam. Roditelji su mi bili komunisti, i imam sada samo 70 godina.

Dejan

06.08.2019. 13:15

Drago mi je da imam da procitam normalni komentari vezano za popove i crkvu da budem iskren steko sam jedan utisak, s'obzirom da se crkva u svetu i srbiji mesa gde joj nije mesto i pita gotovo za mnogo toga iz meni nepoznatog razloga iskreno bih srecan bio kad bi se te ustanove zatvorile jednom za svagda svet bi bio mnogo lepsi..

Мане

06.08.2019. 14:35

@Dejan - Да ли си сигуран да знаш да процениш шта је нормално?

Ivke

06.08.2019. 14:55

@Dejan - a da tebe zatvorimo koliko bi bilo lepse? da ne laprdas o stvarima koje ne znas.

драгана

06.08.2019. 14:30

Kada nekog dobrog i uzornog čoveka hoćeš da omrzneš Srbima, samo pusti priču da je bogat, ima vilu,skupocene satove ,vozi skupe automobile.Dakle, Srbi su ograničeni materijalnošću i novcem,pa od toga ne vide ni istinu i suštinu. Zaslepljeni. Vladika Maksim je uz mitropolita Porfirija i umirovljenog vladiku Atanasija,jedan od najskromnijih vladika SPC.

драгана

06.08.2019. 15:40

@Mile - Crkva smo svi mi koji hoćemo da budemo Crkva. Svi mi.služimo jedni drugima i Bogu.

Vidak

06.08.2019. 15:19

Pa nece da danu pare iz amerike kao sto su otisle iz kanade, nisu se smirili dok nisu ispraznili kanadsku kasu

драгана

07.08.2019. 14:34

@Vidak - Eeee,tako je.Pare i kasa su problem.I ne bi me iznwmadilo,da vl.Maksima pošalju u mirovinu ,izmislivši pritom ko zna šta, da bi na njegovo mesto postavili podobno čedo.

DEJAN Š.

06.08.2019. 15:51

Pop u mom mestu bane u kuću vernicima kad mu se prohte i traži "crvenu" da sveti vodicu pa se čak i ljuti kad sirpotnja nema. A vozni park mu je kao da je mitropolit. To vam je skoro svuda u Srbiji. Što se čudimo vladikama u Americi koji neće da dele svoj deo "kolača" sa ostalim u SPC. Suština je u dobiti, čist kapitalizam. Nema tu ni "V" od vere ni "H" od hrišćanstva. Da se ne lažemo.

Drago

06.08.2019. 23:10

Srpski Patrijah moze da spreci raskol, koji je vec poceo, jer nijedan od nas starosedeoca nece pristati da pokrovitelj nase crkve bude neko drugi osim SPC. Sve Crkve u Americi i Kanadi podigli su Srbi i mi hocemo da ostanemo uz nasu SPC. Vladike mogu se smeniti ili rasciniti, sada je do SPC da uradi najbolje sto nama odgovara.

Bane bumbar

07.08.2019. 07:41

Tri fantastikus ova trojica hostaplera a pogotovu Irinej istocnoamericki, ekumenista! Cim je zasjeo na vladicanski tron uduplo platu sebi na 130000$, pa kuoio vilu od 7 spavacih soba I Sedam kupatila kod New York-a Ukucajte na googlu adresu eparhije pa ce te da vidjeti kakav luksuz. Ponovo pripremaju raskol!!

драгана

07.08.2019. 14:31

@Bane bumbar - Vaše reči su ogledalo jedinstvenosti i ljubavi. Rekoh već u jednom od komentara :najviše nas muče i bole pare ,kuće,automobili i raskoš.Makar samo priča o tome.

драгана

07.08.2019. 14:43

@Bane bumbar - Raskol je nešto drugo po definiciji. Ovde nije reč o raskolu.Raskol se tiče nejedinstva po pitanju učenja Crkve. Ovde je reč o administrativnim neslaganjima.A to nije raskol.

Milutin

07.08.2019. 14:30

Komunistička vlast je oduzela narodu svu imovinu a navodno dala fabrike i preduzeća u vlasništvo. Kako se završilo, videli smo! Narod je sopstvenim sredstvima na sopstvenom imanju izgradio sve crkve i manastire da bi ih Broz prepisao u vlasništvo Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Uz to, izbrisao je skupove poput Crkveno Narodnog Sabora da se ne bi pojavio novi Karadjordje i poveo ustanak protiv ćopavog austrougara! Od tada, tačnije od Patrijarha Germana održava se samo Crkveni Sabor!? U Americi, ...

Milutin (nastavak)

07.08.2019. 14:40

U Americi, Kanadi, Australiji i uopšte u emigraciji, privatno vlasništvo je neprikosnoveno pa su svi pokušaji da se i ovdašnjim Srbima oduzmu Crkve i Manastiri, sa njihovim imanjima u više pokušaja, propali! Interesantno je da se otudjeni episkopi u Americi nisu stidili da pod nepoznatim značenjem reči francuskog porekla (arondacija) što u bukvalnom prevodu znači otimanje tudjeg odnosno prpisivanjem tudjeg sebi, domognu ogromnog bogatsva mereno njihovom poimanju - materijalnog! Jadno i bedno!

драгана

08.08.2019. 16:00

@Milutin (nastavak) - Vidite, neprikosmoveno privatno vlasništvo je nešto za šta Crkva ne zna.U Crkvi ne postoji privatno (moje - tvoje) vlasništvo,nego je nešto NAŠE. Zato je neiimperijalistima ,kapitalistima teško da shvate šta to jeste Crkva i kako funkcioniše.Ako si nešto Crkvi poklonio, poklonio su to Narodu,svima. I to niko ne može učiniti privatnim, svojim.

драгана

07.08.2019. 14:41

Pre par godina je sličnim metodama, samo su provodi bili u jednom mslom delu različiti, smenjen i pritisnut da sam potpiše otkazivanje od eparhije vladika niški Jovan Purić.Igranku su mu napravili popovi.Sadašnjem patrijarhu Irineju niti je na čast, niti na spasenje to nedelo.

Bojan

13.08.2019. 19:35

U pitanju su velike pare.Treba smeniti vladiku Maksima i ovu drugu dvojicu dok nije prekasno.