Odgovor na pitanje „Koju profesiju odabrati?“ u najranijem uzrastu bio je naizgled jednostavan, jer kada smo mladi, sebi postavljamo visoke ciljeve i tek vremenom shvatimo koliko je borbe, ali i sreće potrebno da bi se oni dostigli. Jedno je sigurno, snovi su ostvarivi i ako odlučimo da se bavimo onim što zaista volimo i pritom imamo i podršku, biće nam lakše da prebrodimo sve prepreke na putu ka uspehu.

Da je ovo istina, potvrdili su nam stipendisti kompanije NIS, koji su ove godine diplomirali na univerzitetima u Ruskoj Federaciji. Puni živopisnih utisaka, zreliji i odgovorniji, 18 studenata druge generacije stipendista NIS-a u Ruskoj Federaciji u okviru programa „Energija znanja“, za svoj život u Rusiji imaju samo reči hvale. Oni su odabrali čime žele da se bave, a na tom putu dobili su važnog partnera, kompaniju NIS, koja im je pružila mogućnost da studiraju na najprestižnijim ruskim univerzitetima i da nakon toga novostečenom ekspertizom i entuzijazmom doprinesu radu kompanije. Osim šestoro koji školovanje nastavljaju na master studijama u Rusiji, svi ostali od septembra postaju deo NIS-ovog tima.

Milena Đorđević diplomirala je na Ruskom državnom univerzitetu za naftu i gas „I. M. Gubkin“. Milena je počastvovana jer je dobila zvanje diplomiranog inženjera u ovoj oblasti i raduje se povratku u Srbiju i zaposlenju u NIS-u, gde se nada da će opravdati očekivanja kompanije i doprineti njenom daljem razvoju.

Milenino uzbuđenje deli i njena koleginica sa fakulteta, Jovana Karanović, za koju je studiranje u Rusiji bilo neprocenjivo iskustvo.

Dodela diploma na Sanktpeterburškom rudarskom univerzitetu


Studirati na prestižnom Univerzitetu nafte i gasa „Gubkin“ u Moskvi za mene je predstavljalo veliku čast i izazov jer smo se tokom svih pet godina i moje kolege i ja trudili da na što bolji način predstavimo našu zemlju, ali i kompaniju“, priča Jovana.

Šćepan Svorcan, koji je diplomirao na Sanktpeterburškom rudarskom univerzitetu, na fakultetu „Naftno i gasno inženjerstvo“, zahvalan je kompaniji NIS jer mu je svake godine omogućavala, kao i svim ostalim stipendistima, i stručne prakse. Sada je siguran da sa znanjem i iskustvom koje nosi, neće imati poteškoća na svom budućem poslu.

Daleko od svojih kolega, na Tjumenjskom industrijskom univerzitetu, diplomirao je Banjalučanin Nikola Stojanović. Nikola kaže da ga je topli ruski narod prihvatio kao svog sunarodnika i da su svojom srdačnošću potpuno razbili stereotipe o hladnom i zabačenom Sibiru.

Nije bilo lako odvojiti se od porodice na pet godina, ali dolaskom u Tjumenj stekao sam novu porodicu, nove drugare i nova poznanstva, koja će mi puno značiti za cjeli život. Sada sam spreman da svoje iskustvo i novopečena znanja podjelim sa jednom drugom porodicom - kompanijom NIS“, kaže Nikola, koji je na svom fakultetu bio i uspešan predsednik Asocijacije stranaca.

Ulaganje u mlade i kontinuirano negovanje principa održivog razvoja postulati su na kojima kompanija NIS temelji svoje poslovanje. Kroz program „Energija znanja“, NIS već osmu godinu zaredom unapređuje rad obrazovnih i naučnih institucija u Srbiji i podržava talentovane pojedince. Preko ovog programa, više od 90 mladih ljudi dobilo je stipendije za studiranje u Srbiji i Ruskoj Federaciji i svi oni, nakon završetka studija, dobijaju posao u kompaniji.

(PR)