ZAHVALjUJUĆI francuskoj humanitarnoj organizaciji "Solidarnost za Kosovo", četrdeset troje dece iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji prvi put je u životu videlo more i otkrilo čari kupanja.

Dečaci i devojčice iz Gračanice, Parteša, Budrige, Cernice, Dobrotina, Vidanja i Prilužja borave u Tivtu, gde su stigli u subotu posle putovanja dugog 14 sati.

- Ova godina je bila veoma burna na Kosovu, sa mnogo političkih i ekonomskih tenzija, i zato je odmor, daleko od posebno teške svakodnevice, deci više nego potreban. Ovde će mališani prvi put u životu uživati u raspustu na mirnom mestu i osećati se slobodno i bezbedno - kaže Arno Gujon, predsednik organizacije "Solidarnost za Kosovo".

Gujon je istakao da, od prošlog septembra, kada su mu prištinske vlasti zabranile ulazak na Kosovo, nije imao priliku da vidi decu iz enklava.

Pročitajte još - Gujon: Fenomenalna reportaža "Figaroa", istinski opis KiM

- Osećam se neverovatno srećnim i ispunjenim ovde sa njima - poručio je francuski humanitarac.

Daca na plažu idu svakog dana, uče da plivaju i bave se sportskim i umetničkim aktivnostima. Ovaj program, koji će trajati sedam dana, biće obogaćen ekskurzijom do Njegoševog mauzoleja na Lovćenu, posetom manastiru Ostrog, kao i vožnjom brodićem po Boki kotorskoj.

"Solidarnost za Kosovo" osmu godinu zaredom organizuje letovanje na moru za decu iz enklava. Ovaj projekat se od 2012. realizuje u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom.