Mojsilović: Imamo podršku ruske vojske za izazove na Kosovu

Branko VLAHOVIĆ

05. 08. 2019. u 22:00

Мојсиловић: Имамо подршку руске војске за изазове на Косову

Foto D. Milovanović

Načelnik Generalštaba VS: Vojno rukovodstvo RF je uz našu zemlju. Potezi Prištine pogoršavaju situaciju

RUSIJA kao strateški partner će nam i dalje pružati mnogostranu podršku, na čemu smo im zahvalni. Sa njom imamo partnerske i prijateljske odnose, a saradnja je iz godine u godinu sve bolja, što je obostrana želja. U to sam se uverio i za vreme razgovora sa generalom Valerijem Gerasimovom, načelnikom Generalštaba.

To je za "Novosti" rekao general Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, sumirajući svoju prvu službenu posetu kolegama u Moskvi. On ističe da Vojska Srbije samo sledi i pretače u delo odlične političke odnose između dve prijateljske zemlje, što je bilo potvrđeno i prilikom januarskog susreta predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u Beogradu.

*Da je razgovor sa Gerasimovom protekao u prijateljskoj atmosferi potrđuje i saopštenje Ministarsva odbrane Rusije. O čemu ste konkretno pričali?

- Govorili smo o raznim temama, od situacije na Balkanu pa do problema migranata. Da je domaćin bio zainteresovan za razgovor dokaz je i to što je, bez obzira na veliki broj delegacija u Moskvi, baš nama posvetio više od jednog sata. Posebno smo analizirali sutuaciju na Kosovu i Metohiji. Mi i dalje smatramo da je to teritorija Srbije, a jednostrani potezi Prištine pogoršavaju bezbednosnu situaciju. Dobili smo podršku od ruskog vojnog rukovodstva oko toga kako radimo u vezi s Kosovom. Naravno da smo mi posebno zainteresovani za bezbednost Srba, ne samo na severu KiM već u celoj pokrajini.

*Razgovarali ste i o migrantima, kao i o opasnosti od povratka muslimanskih ekstremista iz Sirije. To brine ne samo Ruse već i balkanske države. Imate li spreman odgovor za taj izazov?

- Što se tiče migranata koji žele da se dokopaju Evrope, njihov broj se smanjio, ali je trend tog fenomena nepredvidljiv. Turska uspeva da zadrži veliki broj izbeglica. Mi se trudimo da imamo pod kontrolom tzv. balkansku rutu migranata. Trenutno ih je u Srbiji oko 4.000.

AGRESIJA NA PLAKATU U IZLOŽBENOM centru na poligonu "Alabino" u Podmoskovlju postavljen je štand Vojske Srbije, koji je posetio general Mojsilović. Ovaj naš "punkt" izazvao je veliko interesovanje, ali je najveću pažnju posetioca privlačio plakat koji podseća na 20 godina od agresije NATO.

*Šta je sa borcima Islamske države koji se poraženi vraćaju u naš region?

- Budno pratimo njihov povratak. Kada je reč o borcima sa Balkana, u redovima ID najbrojniji su oni sa Kosova i Metohije, zatim Bošnjaci iz BiH, a ima i onih koji žive u Raškoj oblasti. Hteo bih da podsetim da Srbija ima zakon koji predviđa kazne za one koji učestvuju u terorističkim organizacijama.

*Srbija već peti put učestvuje na međunarodnim vojnim igrama u Podmoskovlju. U čemu je njihov značaj?

- One su važne da se vidi nivo obučenosti. Naravno da smo se spremali za ove igre da pokažemo kako su nam obučeni vojnici, a domaćini su zaista učinili sve da uslovi boravka i takmičenja budu na najvišem nivou. Došle su delegacije iz 39 zemalja. Vežbe koje imamo sa predstavnicima stranih zemalja za nas su veoma korisne. Iskustva naših oficira i vojnika su dragocena. Nismo najbolje opremljena armija što se tiče tehnike i naoružanja, ali sam uveren da je srpski vojnik najhrabriji i najtvrdoglaviji. Mislim na onaj pozitivni inat.

General Mojsilović u razgovoru sa domaćinom, generalom Garasimovom / Foto B. Vlahović


*I ove godine našu Vojsku očekuju brojne vežbe...

- Kod nas je ove godine bila vežba "Slovensko bratstvo" u kojoj su učestvovali, osim naših vojnika i starešina, i predstavnici Rusije i Belorusije. Naši piloti imaju odlične odnose sa ruskim, pa se naizmenično održavaju susreti BARS, a ta skraćenica znači "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije". Takođe će se održati još nekoliko manjih vežbi.

PROČITAJTE JOŠ - Ministarstvo odbrane: Rusija najveći donator Vojske Srbije

Krajem avgusta ove godine u Lenjingradskoj oblasti oko 200 vojnika i starešina srpske vojske će učestvovati u manevrima Zapadnog ruskog vojnog okruga.

*NATO ne krije svoje podozrenje kada su u pitanju naši zajednički manevri sa Rusima...

- Na primedbe koje ponekad dolaze sa Zapada na naše učešće na vežbama u Rusiji, ja kažem: mi smo otvoreni i spremni na saradnju i da vežbamo sa svima. Suština tih aktivnosti je da nam ta saradnja koristi podizanju kvaliteta naših jedinica.


*Kao dete ste živeli u Moskvi jer vam je otac ovde radio kao ekonomski predstavnik. Kako vam sada izgleda prestonica Rusije?

- Mnogo toga se promenilo. U vreme dok sam živeo u Moskvi, na ulicama nije bilo toliko automobila. Izgrađeno je i mnogo novih zgrada. Ali jedno je ipak ostalo kao i pre. Rusi su veoma srdačni i prijateljski se odnose prema nama. Ta međusobna simpatija i ljubav se ne menjaju, a to je najvažnije.

PORIČITAJTE JOŠ - U MOSKVI POČELE MEĐUNARODNE VOJNE IGRE: Vojska Srbije se takmiči u tri discipline

VRHUNSKA OBUKA PILOTA

OVE godine četiri pripadnika Vojske Srbije završila su Generalštabnu akademiju Rusije. Više oficira je na raznim kursevima. Osim toga, pet pilota je na obuci za "mig-29" u Lipecku. Planira se da od septembra budu na Akademiji tri naša čoveka, a dva će biti na PVO akademiji u Smoljensku.

Doći će na obuku i piloti za transportnu avijaciju i helikoptere.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

vladimir

05.08.2019. 22:13

Očekivano, i za svako poštovanje! Rusija je bila, kad god je mogla UVEK uz nas i nikada protiv! I kada je bila u krizi - bila je uz nas! I što je najvažnije, ta uzajamnost je iskrena i dugoročna, tradicionalna i vekovna, jednostavno - trajna! Živela Rusija, živela pravoslavna i slovenska braća, živelo BRATSTVO naših naroda! I HVALA na podršci naše države Srbije!

esb-puerto@arcor.de

05.08.2019. 22:16

Srbijo , drži se brata Rusa , i budi strpljiv. Ovaj zapad se upetljava iz jedne zamrzlame u drugu , jer mnogooooo grabi.. A ko mnogooooo grabi taj ga i nagrabusa jednog dana.. E tad će Rus stupiti na scenu pa njima zapečatiti sydbinu zauvek.. I nadam se mi uz njega .

Istina dokazana

06.08.2019. 07:27

@esb-puerto@arcor.de - A gde su "braca "bila 1999.gledala svoje interese kao sto i sada gledaju.Tesko onome koga Rusi brane i Kinezi hrane.

Više deklerativno

06.08.2019. 10:44

@esb-puerto@arcor.de - Koliko su nam Rusi pomogli treba meriti prema njihovom učinku u sprečavanju posledica i problema koje Srbija i Srpski narod sada podnosi.

Нр

05.08.2019. 23:42

Камо среће да смо их послушали када су били против стварања Краљевине. Али ми за "братство" слијепи и глупи. Сад треба да их послушамо, јер неупоредиво боље познају међународне односе.

Ruskaya

06.08.2019. 04:00

Srbi nežele Ničije I žele Dobre odnose Sa svima ako imaju obostranu želju. Ali ako ti dodje u Sopstvenu Kuću I Komandujeti I Rušiti mir I Otimati to Malo što imaš Pa Naravno Da I Srbija ima dušu I pravo Da se ljuti . Rusi su jedini Pravedni Narod prema Srbiji nikakva Zla nisu Radilili I žele Da nam Pomognu I Da Zajedno Saradjujemo . Generalu svaka Čast Čovek je na Pravoj Poziciji. Sve najbolje želimo Generalu Srpske Vojske.

Филиповић Милутин

06.08.2019. 05:37

Ово је свакако вест, која улива поверење нашим грађанима (посебно Србима на КиМ) у нашу војску и у наше најприродније и историјски доказане савезнике.

d

07.08.2019. 08:34

@Филиповић Милутин - ha ha ha ha ha ha, ako nisi jadni bot onda si samo jadan, kad su rusi pomogli ???

отац Макарије

06.08.2019. 07:00

Само напред са Русијом. Слава Господу.

d

07.08.2019. 08:34

@отац Макарије - hteli bi srbistanci s rusima, al rusi nece s njima ... ruse mnogo zabole za srbistan ... jedino ih je zanimalo da otmu naftu ... sa koje ste planine vi sisli pre jedno deset sekundi ? sa utopije ?

AKO IMAMO PODRSKU ONDA JE TREBA ISKORISTIT

06.08.2019. 07:51

KOSOVO SE DRUGACIJE NECE OSLOBODIT. Trckaranja srpskih politicara po Briselu, Berlinu, Parizu i Vasingtonu, nikad nece zadovoljit srpsku stranu, i to je samo trosenje vremena i novca. Da je Sirija cekala da razgovara s nacistima i teroristima, kao sto cini srpska vlast, nikad se nebi oslobodili svetskih parazita, kojima je pljacka resusa glavni cilj.

OD KOGA SMO IMALI, OD PIJANOG JELJCINA?

06.08.2019. 12:19

@vojo - @vojo ne bulazi. DANAS CAR PUTIN VLADA RUSIJOM. Ruska peta kolona je proslost, isto ko i srpska.

Naše zablude

06.08.2019. 13:54

@vojo - Šta bi nam to Zapad trabao da učini jos gore da bi Rusi odreagovali na pravi način.

Poštovanje- učinak

06.08.2019. 08:17

Vulin bi trebao malo cešće i korektnije da ustupi afirmativni tretman Mojsiloviću.Što se tiče Rusa - tragičnim pritiscima,posledicama i svemu onome što je neprijateljski Zapad učinio Srpskom narodu - pomoć Rusa nije adekvtna i dovoljna.

sale

06.08.2019. 09:46

"NATO ne krije svoje podozrenje..." mora da nisu svesni da su okupatori. Ne očekuje čovek od okupatora da mu svojevoljno vrati ono što je oteo.

Bošnjak

06.08.2019. 10:28

A čiju podršku imaju šiptari na kosovu? Bolje bi srbiji bilo da se neigra vatrom, jer bih drugi puta oni bili ti koji ce biti „nemocni da se odbrane i autostradom otjerani u nestanak „

iz glave

07.08.2019. 07:31

@Bošnjak - само дубоке државе САД која убрзано нестаје

Cane

06.08.2019. 10:29

Ma pomoći če nam Rusija kao što nam je pomogla 1999. Poslaće će nam hor i orkestar umesto S 400. Zahvalnost dugujemo običnim građanima Rusije i nikada ih nećemo zaboraviti.