Laketić: Tokom bombardovanja Lepenica kontaminirana piralenom

Tanjug

subota, 03. 08. 2019. u 14:24

Лакетић: Током бомбардовања Лепеница контаминирана пираленом

Darko Laketić ,foto N.Fifić

Predsednik Komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja Darko Laketić izjavio je danas da je tokom NATO bombardovanja došlo do kontaminacije piralenom sliva Lepenice od Kragujevca do ušća u Veliku Moravu
Predsednik Komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja Darko Laketić izjavio je danas da je tokom NATO bombardovanja došlo do kontaminacije piralenom sliva Lepenice od Kragujevca do ušća u Veliku Moravu.


Laketić je u izjavi za RTS istakao da je istraživanje Rudarsko-geološkog fakulteta pokazalo da se na ispitivanim mestima varijacija kontaminacije kretala od 10 puta većih vrednosti piralena od graničnih.


On je najavio da će biti urađeno novo istraživanje kako bi se utvrdilo da li sada ima i u kojoj koncentraciji piralena.


"Prilikom NATO bombardovanja došlo je do razaranja velikih industrijskih trafoa u lakirnici ''Zastave'' i oslobađanja veće količine piralena", naveo je Laketić.


PROČITAJTE JOŠ - RAZILAŽENjE U KOMISIJI O POSLEDICAMA BOMBARDOVANjA: Odbili da potpišu odluku o tajnosti


On je dodao da je na poslednjoj sednici Komisije profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u penziji Ivan Matić predstavio istraživanje koje je sproveo na tu temu."Upravo je Rudarsko-geološki fakultet, na čelu sa profesorom Matićem, radio jednu studiju na tu temu - kontaminacije piralenima sliva Lepenice od Kragujevca do ušća u Veliku Moravu", naveo je Laketić i dodao da je profesor Matić prezentovao sve dokaze do kojih su došli.


PROČITAJTE JOŠ - NATO laže, sručio 20 puta više uranijuma


Piralen se, nažalost, izlio u reku Ždraljicu, nakon toga u Lepenicu i došlo je do kontaminacije čitavog priobalja, odnosno tog pojasa oko reka, objasnio je Laketić.


On je ukazao da je reč o studiji koja je finansirana od strane EU, a analiza materijala je rađena u Češkoj u referentnim laboratorijama za piralen.


"Rezultati do kojih su došli su egzaktni, relevantni i tačni", naglasio je Laketić.


Piraleni prema stanovištu SZO spadaju u red najvećih toksina koji postoje i najkacerogeniji su.


On je naveo je da je ova studija rađena u periodu od 2002. do 2005. godine i da su rezultati poražavajući zato što pokazuju da se na tim ispitivanim mestima varijacija kontaminacije kretala od 10 puta većih vrednosti piralena od graničnih do pet puta većih vrednosti od interventnih.


Laketić je naglasio da je istraživanje bilo transparentno, ali da vlast 2005. godine nije reagovala na te dokaze.


"Te informacije je imala i izvršna i zakonodavna vlast države u tom trenutku. Ono što je sramno je da vlast tada nije reagovala. Ako imate kontaminaciju država je odgovorna za to da mora da reaguje u smislu dekontaminacije", dodao je Laketić.


On je istakao da su članovi Komisije napravili sastanak sa državnim sekretarom Branislavom Blažićem u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i dogovorili nastavak finansiranja ovog projekta, jer je 14 godina prošlo od tih rezultata.


"Sada je neophodno utvrditi ne samo kote koje su ispitivane, nego dodatno proširiti ovo istraživanje. To je ono što smo se dogovorili i na osnovu tog dodatnog ispitivanja gde ćemo dobiti nove informacije mi ćemo uraditi i hitnu reakciju nakon toga", rekao je Laketić.


On je objasnio da je reč o poluisparljivom materijalu.


"Prilikom obrađivanja zemljišta, prilikom oranja, dolazi do pomeranja tog površinskog sloja i dolazi do isparavanja te supstance, delimičnog isparavanja", dodao je Laketić.


Ukazao je da ne mogu sa sigurnošću tvrditi da li sada ima i u kojoj koncentraciji piralena.


"Neophodno je uraditi istraživanje da bi došli do valjanih podataka", naveo je Laketić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije