Stranci će studirati naš jezik

Lj. B.

01. 08. 2019. u 19:02

Странци ће студирати наш језик

Inostrani studenti srpski sada uče na kursevima,foto M.Anđela

Akreditacija novog studijskoj programa na Filološkom fakultetu Ub. Kinezi najzainteresovaniji. Bez državljana bivših SFRJ republika

NA Filološkom fakultetu u Beogradu biće akreditovan studijski program srpski kao strani jezik. Namenjen je samo stranim državljanima, ali neće moći da ga upišu strani državljani sa srpsko-hrvatskog govornog područja, dakle oni iz Hrvatske, BiH i Crne Gore. Ovo je potvrdila Vesna Krajišnik, upravnica Centra za srpski jezik kao strani na Filološkom fakultetu. Ona kaže da je dokumentacija za akreditaciju ovog studijskog programa poslata Komisiji za akreditaciju, a prvi studenti biće upisani sledeće školske godine.

Pročitajte još: Borba za strane studente

- Program traje četiri godine. Predavaće profesori sa odeljenja za srpski jezik sa Filološkog fakulteta i profesori iz Centra za srpski kao strani jezik. Kada završe, studenti će dobijati zvanje diplomirani filolog srpskog kao stranog jezika - pojašnjava naša sagovornica. - Oni koji dobiju tu diplomu ne mogu predavati srpski u našoj zemlji, tako da ni na koji način nisu konkurencija našim studnetima koji završe srpski jezik. Sa tom diplomom strani državljani mogu da predaju srpski u inostranstvu, da rade u diplomatiji i da budu prevodioci.

Pročitajte još: INICIJATIVA MINISTARSTVA PROSVETE: Srpski indeks mami strance

Kako navodi naša sagovornica, najveće interesovanje za ovaj program pokazuju Kinezi, što je rezultat državnog kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put", za čiju realizaciju oni žele da školuju svoje kadrove.

Vesna Krajišnik navodi da ovakvi programi postoje i u drugim državama, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Italiji...

I dekan Filološkog fakulteta prof. dr Ljiljana Marković potvrdila je za RTS da je veliko interesovanje stranih studenata, pre svega onih iz Kine, za studije srbistike kao strane filologije.

- Upravo radimo na akreditaciji naših nastavnih elemenata srpskog jezika i naše diplome, kojom se proverava znanje srpskog jezika kao stranog jezika - kaže Ljiljana Marković.

foto A.Stanković

Inače, na Filološkom fakultetu od ove godine učiće se hebrejski jezik, azerbejdžanski jezik, kao i bibliotekarstvo i infomatika sa stranim jezicima. Kako je rekla dekan Filološkog fakulteta Ljiljana Marković, zbog uvođenja novih studijskih programa Ministartvo prosvete povećalo je broj budžetski finansiranih mesta.

- Na jeziku, književnosti i kulturi imamo još 12 budžetskih mesta preostalih za septembarski upisni rok i na tri studijska programa srpskih studija, za koje smo matični u čitavom svetu, imamo više od 90 mesta - rekla je Ljiljana Marković.

PROPALA IDEJA

NEDAVNO je Odbor za standardizaciju srpskog jezika pokrenuo inicijativu da se na sve fakultete uvede srpski jezik u trajanju od godinu, kako bi budući akademski građani imali zadovoljavajući nivo poznavanja sopstvenog jezika. Međutim, rektori su odbacili tu ideju, navodeći da učenju srpskog jezika treba da se posveti veća pažnja kroz osnovno i srednje obrazovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije