U Jagodini besplatno, u Kragujevcu papreno

K. M.

sreda, 31. 07. 2019. u 14:25

У Јагодини бесплатно, у Крагујевцу папрено

Depositphotos

Velike subvencije imaju stariji u Beogradu i Novom Sadu, a evo i u kom gradu u Srbiji penzioneri mogu pod najpovoljnijim uslovima da koriste gradski prevoz

KORIŠĆENjE javnog gradskog prevoza za penzionere nije regulisano na nivou države, pa je cena prevoza za najstarije sugrađane odluka koja se donosi na nivou pojedinačne opštine ili grada. Tako, penzioneri u Jagodini i Gornjem Milanovcu gradski prevoz koriste besplatno na teritorijama ovih opština, a samo stariji od 70 godina sa mesečnim primanjima do 26.500 dinara imaju pravo na besplatan prevoz na teritoriji ovog grada. Ipak, iako postoje subvencionisani iznosi, u mnogim gradovima penzioneri i dalje moraju da izdvajaju od penzionog čeka za mesečne markice za prevoz.

- Nekada smo imali besplatan prevoz autobusima do grada, do pijaca. Danas toga nema, plaćamo nešto malo za svaki mesec. Nije strašno i nije ni veliki iznos, ali su vozači izuzetno predusretljivi, pa nam nekada stanu i van stanice kada vide da vučemo sa pijace - ovako priča šezdesetosmogodišnja Milka M. iz naselja Trnava u Čačku.

Iako je do pre nekoliko godina prevoz bio potpuno besplatan, Užice je primenilo princip subvencionisanih mesečnih karata za penzionere. Ovo nije usamljen slučaj, jer je takva situacija i u Kraljevu, Požarevcu, Kruševcu, ali i u srpskoj prestonici Beogradu.

Stariji od 70 godina koji imaju penziju do 26.547 dinara imaju pravo na besplatan gradski prevoz u Nišu, dok u Kruševcu ovu olakšicu zahvaljujući dotaciji iz gradskog budžeta koristi 11 procenata starijih od 70 godina. U Kraljevu i Požarevcu penzioneri uz potvrdu od Udruženja putuju upola cene. Tako mesečne karte za kruševačke penzionere staju 1.000 dinara, dok su u Beogradu uslovi najbolji budući da najstariji sugrađani za gradski prevoz treba da izdvoje 407 dinara na godišnjem nivou, bez obzira na gradsku zonu u kojoj žive. Prevoz za starije građane u Jagodini je potpuno besplatan.

Penzioneri u Novom Sadu mogu da ostvare pravo na povlašćene godišnje karte za javni prevoz ukoliko poseduju samo rešenje Fonda za penziono i invalidsko osiguranje o ostvarivanju prava na penzije. Tako na godišnjem nivou penzioneri treba da izdvoje 1.650 dinara za prevoz i dodatnih 375 dinara za izradu godišnje karte.

Kada je o Kragujevcu reč, od 1. maja penzioneri se voze za 1.400 dinara mesečno. Pravo na povlašćenu godišnju kartu za prevoz u Pančevu od 2.000 dinara imaju invalidski penzioneri bez obzira na godine, i penzioneri stariji od 65 godina sa primanjima do 20.000 dinara i sa prebivalištem na teritoriji ovog grada. U drugoj kategoriji su penzioneri sa najmanje 65 godina i primanjima do 40.000 dinara koji plaćaju 4.000 dinara na godišnjem nivou, dok oni sa primanjima većim od 40.000 dinara plaćaju pun iznos cene izrade i distribucije godišnje legitimacije, odnosno 6.000 dinara. Penzioneri u Pančevu stariji od 65 godina sa visinom penzionih primanja preko 90.000 dinara ne ostvaruju pravo na povlašćen prevoz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dušica

31.07.2019. 19:46

Netačna informacija što se tiče Kragujevca. Svi stariji od 65 godina plaćaju samo legitimaciju 500din

Cvele

02.08.2019. 13:49

Ne lupajte .. u KG penzioneri preko 65 godina Godišnju kartu plaćaju 600 din,nemojte da obmanjujete narod