SAMO nedelju dana po obeležavanju 20 godina od masakra nad 14 srpskih žetelaca u Starom Gracku kod Lipljana, grupa Albanaca slikala se na platou, ispred spomen--ploče, sa rukama postavljenim u znak dvoglavog orla. Snimila ih je kamera sa škole na kojoj se nalazi tabla sa imenima postradalih Srba iz Starog Gracka. Ovo je samo jedna u nizu provokacija koje su uznemirile Srbe u lipljanskoj opštini.

Pročitajte još: TAČIJEVA BRATANICA PROZIVA: Haradinaj je dezerter i kukavica

- Nažalost, nekažnjeni zločin se ponavlja. Da su oni koji su ubili i masakrirali naših 14 žetelaca kažnjeni, sigurno nikome više ne bi palo na pamet da ismeva mrtve i iživljava se nad njima. Sve ovo ide pre svega na obraz međunarodnoj zajednici, koja uporno ćuti nad svim zločinima i pritiscima na Srbe - ističu revoltirani žitelji Sarog Gracka, stradalničkog sela nadomak Lipljana.

I dok upozoravaju da Albanci kidišu na Lipljan, grad koji je do 1999. godine bio gotovo stoprocentno srpski, opominju da Albancima smeta i nekoliko stotina preostalih Srba u gradu koji je gotovo u potpunosti promenio etničku strukturu.

Pročitajte još: DRECUN O ZLOČINIMA HARADINAJA: Ubijao Srbe, Albance policajce, likvidirana i petočlana porodica sa troje dece; KFOR je uradio uviđaj, ali...

- Ni mrtvima ne daju mira. Sasvim sigurno znaju da su naši žeteoci pogubljeni na najsvirepiji način i sada se time ponose i slikaju ispred zajedničke spomen-ploče. Bruka i sramota - ogorčeni su meštani.

I dok pojašnjavaju da se na ulazu u selo nalazi bazen u kojem se mladi Albanci kupaju, meštani su ubeđeni da su albanski mladići došli upravo otuda da se "našale na račun srpskih stradalnika".

VANDALI BEZ KAZNE

I DOK napominju da Albanci grade objekte pored puta kako bi "obeležili i zauzeli teritoriju", Srbi iz ovog mesta ističu da je policija u utorak ujutru obavila uviđaj, uzela snimak školske kamere. Ipak, ne nadaju se da će pronaći vandale, kao što nisu ni kada je oskrnavljena spomen-ploča pre tri godine.