KADA bude usvojen Predlog zakona o regulisanim profesijama, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, neke struke će biti automatski priznate u državama EU. To su doktori medicine, doktor medicine specijalista, doktor dentalne medicine, doktor dentalne medicine specijalista, medicinska sestra opšte nege, babice, magistri farmacije, doktori veterinarske medicine i arhitekte.

Pročitajte još: IT odeljenja u mnogim školama prazna

Ovaj zakon se odnosi na implemenataciju evropskih direktiva koje preciziraju šta neko mora da "prođe" u školovanju da bi dobio neka od navedenih zvanja.

- Profesije su odabrane zato što se najviše ljudi, koji se bave ovim poslovima, kreće u okviru zemalja EU, odnosno zapošljava se van svojih matičnih država - kažu za "Novosti" u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Najviše regulisanih profesija odnosi se na medicinsku struku.

- EU je donela direktivu o minimalnoj edukaciji i šta neko treba da zna da bi bio lekar - kaže prof. dr Petar Bulat sa Medicinskog fakulteta, koji je ujedno i prorektor UB. - Mi smo na Medicinskom fakultetu već ispoštovali zahteve iz direktiva EU, a među njima je i taj da neko mora imati 5.500 sati nastave da bi bio lekar. Takođe, farmaceuti su uveli praksu, koja je deo evropske direktive.

Pročitajte još: PORAŽAVAJUĆI REZULTATI: U “elitnoj” privatnoj školi gori nego u večernjoj

Profesor Bulat navodi da će ovo pomoći da se školovani lekari odvoje od onih koji se lažno predstavljaju ili su završili "sumnjive" zdravstvene škole.

- Ima dosta nadrilekara koji za sebe tvrde da su lekari. To će ovaj zakon sprečiti - navodi profesor Bulat. - Propis će pomoći i nama u Srbiji da znamo ko su lekari koji dolaze kod nas da leče.

On naglašava da usvajanje ovog propisa neće povećati odlazak naših zdravstvenih radnika u inostranstvo, jer su oni i do sada odlazili.

U Ministarstvu prosvete ističu da su u zakonu navedene profesije koje se u EU automatsko priznaju.

- To znači da će se svim stručnjacima koji su završili naše fakultete, nakon ulaska Srbije u EU, bez ikavih posebnih procedura priznavati naše diplome i otvarati mogućnosti za posao - kažu u ministarstvu.

Inače, zakon bi trebalo da bude usvojen na jesen.

VAŽI TEK PO ULASKU U EU

SRBIJA se obavezala da u periodu pre pristupanja EU donese zakon o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija koji će imati odloženo dejstvo, odnosno, primenjivaće se od momenta pristupanja EU, za šta je neophodno i stvaranje administrativnih uslova za njegovu primenu - kažu u Ministarstvu prosvete.