Notari o izbacivanju porodice na Dorćolu: Ovako je mogao da se izbegne problem

V. N.

ponedeljak, 29. 07. 2019. u 21:02

Нотари о избацивању породице на Дорћолу: Овако је могао да се избегне проблем

Slobodan Milivojević Foto Z. Jovanović

Javnobeležnička komora se oglasila o slučaju Milivojević. Kažu da je Slobodan Milivojević potvrdio da je primio kupoprodajnu cenu u celosti

POVODOM slučaja Slobodana Milivojevića, koji je prodao stan, za koji tvrdi da nije isplaćen, potom ga je navodna vlasnica izdala, a zakupac, prinudnim izvršenjem, izbacio porodicu Milivojević na ulicu, oglasila se i Javnobeležnička komora. Kažu, notar je overio kupoprodajni ugovor, kojim je Milivojević potvrdio da je primio kupoprodajnu cenu u celosti i da je saglasan da se kupac upiše u katastar. Tako je kupac stupio u posed stana i stekao pravo svojine.

Pročitajte još: Pečat notara iselio profesora

- Kako je nepokretnost bila u postupku legalizacije, javni beležnik nije mogao da pošalje kopiju ugovora Katastru nepokretnosti, u kome bi se promena vlasništva evidentirala, te je sam ugovor o prometu za kupca dokaz da može da se legitimiše kao novi vanknjižni vlasnik - stoji u dopisu.

Drugi notar solemnizovao je ugovor o zakupu na osnovu potvrde o prijemu kupoprodajne cene i toga što je prodavac potvrdio u ugovoru da je kupac već u posedu nepokretnosti.

Pročitajte još: KAKO JE OVO MOGUĆE? Vlasnika izbacuje iz stana lažni zakupac, notari prevideli “sitan” detalj

- Problem za profesora bio bi izbegnut da u kupoprodajnom ugovoru nije pisalo da je primio isplatu u celosti - navode u JB komori.

Advokat Tihomir Hrnjak kaže da u ugovoru piše da kupac postaje vlasnik stana tek kada se upiše u katastar nepokretnosti, a ne overom kupoprodajnog ugovora. To znači, kako tvrdi, da navodna vlasnica nije mogla da overi ugovor o zakupu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Gradimir Radivojević

29.07.2019. 21:34

Notari i Javni izvršitelji, su zlo, jer su se tu domogli mnogo loši ljudi, a u Srbiji sve može da se kupi

Ceca

29.07.2019. 23:56

Nasli rupu. Ili nepismeni ili potplaceni. Zna se kako se to radi: Potvrda iz banke o uplacenoj sumi u prisustvi prodavca I kupca. Treba im zabraniti rad uz naplatu sve materijalne I nematerijalne stete!

Zoran Pejic

30.07.2019. 08:42

Jednostavno, ponisti se ugovor, naknadu zakupcu stana snosi solemnizator tj notar zbog neopravdane overe, covek se vraca u stan, kupac stana krivicna zbog pokusaja prevare. Al za to treba sudija da presudi, jbg...

Sale

30.07.2019. 08:56

Odrastao i uz to obrazovan čovek potpiše ugovor koji mu se dodatno i pročita da je primio novac (a nije)... I sad mu neko drugi kriv...PA sta notar da radi... Da kaže strankama vi lazete da je cena plaćena. Dokazite...U ovom slučaju sam je kriv a sad po starom dobrom običaju da se nadje neko drugi da snosi posledice.