UPRKOS prošlogodišnjoj zabrani, Omladinsko-patriotski kamp na Zlatiboru namenjen deci i tinejdžerima ove godine ponovo je organizovan i održava se bez smetnji. Policija je lane ovaj kamp zatvorila zbog "moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti", jer su se pojavile fotografije na kojima su bile replike oružja, a deca obučena u uniforme.

Ovog puta organizatori su delimično izmenili sadržaje, pa je kamp više usmeren na snalaženje u prirodi, orijentiring i druge sportske aktivnosti. Na pojedinim fotografijama vidi se da učesnici nose maskirne pantalone, ali je reč o privatnoj odeći, a ne o organizovanom "uniformisanju".

U kampu je prošle godine, kada je zatvoren, boravilo više od 40 učesnika starosti od 13 do 23 godine, koji su, između ostalog, učili i osnove vojnih veština. Javnost se zainteresovana za kamp kada su se pojavile fotografije dece u uniformama svoje države. Kampovi poput ovog karekteristični su za Mađarsku i brojne druge države, ali i Rusiju, a upravo to je bila jedna od najčešćih zamerki u javnosti. Prošle godine, kamp je organizovan uz prisustvo pripadnika ruske organizacije "Enot", a nekoliko ruskih državljana i ove godine je uključeno u organizaciju događaja.

Pročitajte još - ZATVOREN KAMP NA ZLATIBORU: Raspušteni mladi „spartanci” (VIDEO)

Željko Vukelić iz Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, objasnio je da je reč o edukativnom, sportsko-rekreativnom kampu. On dodaje da je učenje osnova borilačkih veština jedino što zlonamerne može asocirati na obuku sličnu vojnoj, ali se čini da su izjave organizatora "da instruktori decu uče da se odbrane" zasmetale delu javnosti.

- Deca se ovde bave sportom, fudbalom, odbojkom, ronjenjem, planinarenjem, vreme ispunjavaju igrajući društvene igre - naglasio je Vukelić.

- Skup je prijavljen i održava se u skladu sa zakonom.

Opština Čajetina podržala je održavanje ovog kampa.

SVE PO PROPISIMA

U MUP potvrđuju da je održavanje kampa blagovremeno prijavljeno, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.

- Policijski službenici preduzimaju sve neophodne mere i radnje na praćenju navedene aktivnosti, a deca tokom ovogodišnjeg kampa nisu koristila ni uniforme ni replike oružja - kažu u MUP.