Vukosavljević: Ćirilica osnovno identitesko obeležje naroda

Tanjug

petak, 26. 07. 2019. u 20:13

Вукосављевић: Ћирилица основно идентитеско обележје народа

Foto Tanjug

U okviru Voždovih dana u Velikoj Plani ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević upozorio je da se ćirilica sve manje koristi
U VELIKOJ Plani, u okviru Voždovih dana, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je u Biblioteci "Radoje Domanović", održao predavanje na temu „Negujmo srpski jezik".

Ministar je skrenuo pažnju na pojavu koja je u jeziku odavno primetna, a koja dovodi do toga da se sve manje obraća pažnja na kulturu izražavanja. Česta je upotreba slenga i kolokvijalnih izraza, neknjiževnog govora i tuđica.


PROČITAJTE JOŠ - Vladan Vukosavljević: Spremne mere za očuvanje ćirilice! "Kultura govora posustaje u odnosu na standardni jezik, normiranu gramatiku i pravopis. Nailazimo na stilske greške i veliki broj stranih reči", kazao je Vukosavljević, te dodao da je osnovna ideja akcije "Negujmo srpski jezik" da se skrene pažnja na jezičke nedoumice i da se pomogne građanima, najpre Beograda, a zatim i drugih gradova, da te nedoumice reše.

PROČITAJTE JOŠ: Ili ćirilica ili kazna milion dinara

Ministar je podsetio prisutne da je akcija u koju se sa elanom i radošću uključio veliki broj poznatih ličnosti, početa 2015. godine i da je od te godine uspela da se proširi ne samo po celoj teritoriji Srbije, već je dobila i internacionalni karakter, okupljajući Srbe u dijaspori i bodreći ih da neguju pravilan govor. Cilj ove akcije, istakao je ministar, jeste očuvanje i razvijanje srpskog jezika kao dela srpskog kulturnog nasleđa i negovanje jezičke kulture.

Takođe, kao jedan od prioritetnih ciljeva, akcija "Negujmo srpski jezik" postavila je jačanje statusa ćiriličkog pisma.

"ćirilica je sve manje u upotrebi", upozorio je Vukosavljević te dodao da je zbog toga Ministarstvo podnelo Vladi inicijativu za usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama čiji je cilj bolje regulisanje statusa ćirilice.

Skrećući pažnju na izuzetan značaj jezika i ćiriličkog pisma, ministar je rekao: "Narod definiše jezik, koji se prenosi nasleđem, dugo istorijsko trajanje i zajednička sećanja. Ćirilica je osobeno pismo srpskog naroda i srpske kulture, ona jeste osnovno identitetsko obeležje našeg naroda".

Ministar je s Igorom Matakovićem, predsednikom opštine Velika Plana, prisustvovao parastosu na grobu Vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu. Parastos je održan u okviru celodnevnih aktivnosti upriličenih povodom obeležavanja godišnjice smrti vođe Prvog srpskog ustanka.

Obeležavanjem Voždovih dana čuva se sećanje na dan ubistva Karađorđa u Radovanjskom lugu. Taj događaj je, kako mnogi smatraju, u velikoj meri odredio sudbinu Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Миро Марковић

28.07.2019. 19:20

Министре Вукосављевићу, реч "ћирилица" је скроз погрешна. Нама су Грци подметнули Ћирила као "просветитеља" и "описменивача", а златан печат краља Строимира је био изгравиран 830. године на србском писму, познатом још од Винчанске културе око пет хиљада пре Христа. А Ћирило је рођен 828.године. Дакле, све је доказано, књиге су штампане, нема више места за историјске лажи. Вама, као министру култуте, треба да је најглавнији задатак да лаж прекинете једном заувек. Није "ћирилица" него СРБИЦА.