VIŠE od 70 putnika iz Srbije bilo je zarobljeno satima na aerodromu "Bove" u Parizu. Avion "Vizera" kojim je trebalo da polete za Beograd još u četvrtak veče u 21 sat - nije se pojavio. Posle višečasovne agonije i čekanja, u petak popodne je organizovan alternativni prevoz i oni su se vratili u Srbiju.

Odmah po otkazivanju leta, tridesetak Srba koji žive u Francuskoj vratilo se kući, dok je ostalih 70 ostalo da čeka drugi let. Putnici za Beograd bili su ostavljeni na milost i nemilost. Na aerodromu je vladao haos, a nekima od njih je pozlilo.

- Na aerodrom smo došli u četvrtak oko 18 sati, a oko 21 je trebalo da poletimo. Međutim, rekli su nam da je zbog nevremena avion sleteo u Lil. Ovde se uopšte nije pojavio - kazao je jedan od iznerviranih putnika. - Umorni smo i iscrpljeni. Tražili smo pomoć od ambasade, jer je među nama mnogo dece i starih ljudi.

Dok se odvijala drama na pariskom aerodromu, ministar Ivica Dačić je izjavio da je Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo od ambasade Srbije u Parizu da pomogne putnicima. U međuvremenu, situacija je rešena. Neki od putnika su se u dogovoru sa "Vizerom" vratili u Beograd letovima drugih kompanija. Preostali putnici su se vratili autobusom koji je organizovao "Vizer".

- Avion je, kako su nam rekli, zbog kvara na jednom od motora bio prinuđen da sleti na drugi aerodrom. Kompanija je, navodno, prenela našoj ambasadi da nam je obezbeđen smeštaj, ali to nije tačno - bili su ogorčeni putnici. - Dobili smo samo sendviče i vodu.

U saopštenju kompanije "Vizer" se, međutim, navodi da je let za Beograd otkazan zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

- Putnicima su pružene sve informacije o opcijama koje su im na raspolaganju i ponuđena je alternativa u vidu dostupnih letova "Vizera", prevoz kopnenim putem, refundacija ukupne cene karte ili 120 odsto originalne cene karte rezervisane u vidu kredita kod avio-kompanije - piše u saopštenju. - Iako su vremenski uslovi van naše kontrole, izvinjavamo se svim oštećenim putnicima za svaku neprijatnost, ali bezbednost putnika, posade i aviona ostaje naš najvažniji prioritet.

I francuski mediji izveštavali su da je haos na aerodromu nastao zbog oluje.

- Dva aviona koja je trebalo da polete oko devet, jedan za Beograd, a drugi za Marakeš, zbog velike oluje, prinudno su sletela u Brisel i Lil - potvrdio je komercijalni direktor aerodroma Edo Frijar.

Dok su se iz "Vizera" izvinjavali nervoznim putnicima, neki od njih su ispunjavali vreme pišući komentare na društvenim mrežama.

"Avion je navodno zbog nevremena sleteo u Lil. Međutim, čudna stvar je to što su svi ostali avioni sleteli na aerodrom Bove jedino onaj iz Beograda nije mogao. Nevreme i kiša su trajali maksimalno 15 minuta. Snalazili smo se kako znamo i umemo, niko nam od predstavnika kompanije Vizer nije izašao u susret."

Putniku pozlilo tokom čekanja

JEFTIN LET

NEKI od "zarobljenih" putnika su se raspitivali o mogućnosti za dobijanje odštete, jer su na aerodromu proveli više od pet sati. A pojedini pratioci na "Fejsbuku" su ih čak kritikovali što su izabrali jeftin let kod niskobudžetne avio-kompanije.