SLUČAJ prinudnog iseljenja fakultetskog profesora Slobodana Milivojevića iz njegovog stana na Dorćolu, u Ulici Milorada Gavrilovića 7, radi useljenja zakupca iz Šida koga nikad nije video, niti mu je izdao stan, već danima okupira pažnju javnosti.

Profesor je iseljen ne na osnovu presude, već po rešenju o izvršenju koje je doneo Prvi osnovni sud u Beogradu, a na konto izvršne isprave, odnosno ugovora o zakupu koji je overio notar. On je prodao stan pre godinu dana izvesnoj gospođi iz Zubinog Potoka, ali ga ona, kako tvrdi, nikad nije platila, pa je dr Milivojević pokrenuo postupak za raskid ugovora. U međuvremenu, gospođa je sklopila ugovor o zakupu s navodnim zakupcem iz Šida, kome na godinu dana izdaje stan od 94 kvadrata, na Dorćolu, na 10 minuta hoda od Knez Mihailove ulice, za neverovatnih 100 evra.

Nedelju dana kasnije, 22. aprila ove godine, "zakupac" overava kod notara izjavu da zakupodavac nije postupio po ugovoru i nije ga uveo u posed predmetne nepokretnosti. Ova izjava postaje "amin" i za notara i za sud, i na osnovu nje se donosi rešenje o izvršenju.

- Reč je o specifičnom slučaju, jer se izvršenje imalo izvršiti na osnovu izvršne isprave koju je izdao notar, a ne na osnovu presude - kaže izvršitelj Nemanja Protić, koji je bio zadužen za prinudno iseljenje. - Javni beležnik je solemnizovao ugovor o zakupu 15. aprila, na osnovu čega izvršni poverilac (zakupac iz Šida) podnosi zahtev sudu. Rešenje o izvršenju glasi da zakupljen stan mora biti ispraženjen od svih lica. Obično se u rešenjima navodi i od stvari, međutim ovoga puta to nije slučaj.

Pročitajte još - KAKO JE OVO MOGUĆE? Vlasnika izbacuje iz stana lažni zakupac, notari prevideli “sitan” detalj

Kako kaže Protić, on je morao da postupi po sudskom rešenju i isprazni stan.

- Prigovor trećeg lica, odnosno Milivojevićevog zastupnika, nisam mogao da prihvatim jer mi nije dostavljena sva potrebna dokumentacija koju nalaže zakon. Zato sam ih uputio na parnični postupak. Nedostajalo je i punomoćje advokatu. Nije istina da je nestalo iz predmeta - kaže Protić.

Kako objašnjava, nije mogao ni da odloži iseljenje jer mu je zahtev za odlaganje poslat samo dan pre izvršenja, a zakon nalaže da poverilac ima pravo da se u roku od tri dana o njemu izjasni. Poverilac je tokom izvršenja rekao da od iseljenja ne odustaje.

Redakcija "Novosti" obratila se i postupajućem notaru s pitanjem kako je moguće da overi ugovor o zakupu ako zakupodavac nije formalni vlasnik stana. Odgovoreno nam je iz Javnobeležničke komore:

- Profesor Milivojević se prilikom prodaje stana legitimisao kao vanknjižni vlasnik. On je kod javnog beležnika u ugovoru o prometu nepokretnosti svojim potpisom potvrdio da je primio novac i da je kupac postao novi vanknjižni vlasnik, kome pripadaju sva prava raspolaganja nepokretnošću. Na osnovu takvog ugovora, drugi javni beležnik je mogao da izvrši solemnizaciju ugovora o zakupu. Na osnovu overenog ugovora o kupoprodaji kupac nekretnine legitimisao se kao novi vanknjižni vlasnik, s obzirom na to da nekretnina, koja je u legalizaciji, nije bila uknjižena - stoji u odgovoru.

Advokat Tihomir Hrnjak

Prof. Milivojević na ovo odgovara da stan nije isplaćen i da su zato podnete tužbe i krivične prijave.

Pročitajte još - PROFESOR ISELjEN IZ STANA NA DORĆOLU: Na prevaru me izbacili iz mog doma!

- Korišćena je uobičajena forma ugovora, koja je imala klauzulu intabulandi da kupac ne može da se uknjiži dok ne isplati stan. A dokaza da je stan isplaćen nema, jer nije plaćen - kaže profesor.

Stan u centru Beograda "izdat" za samo 100 evra

Njegov advokat Tihomir Hrnjak dodaje da kupac nije platio porez na prenos apsolutnih prava, pa je zato ugovor nelegalan.

I DRAGOCENOSTI OSTALE U STANU

POŠTO rešenje o izvršenju nije nalagalo ispražnjenje stana od stvari, sve profesorove dragocenosti ostale su u njemu. - Ostali su čak i važeći dečji pasoši. Policija nije htela da ih uzme, pa smo sve slikali, popisali, markirali i ostavili izvršnom poveriocu - kaže Protić. Na pitanje šta će biti ako stvari nestanu, dodaje da će za to biti odgovoran izvršni poverilac, pošto su mu stvari dodeljene na čuvanje.