Pretekli Nemce po gama nožu

B. RADIVOJEVIĆ

četvrtak, 25. 07. 2019. u 21:01

Претекли Немце по гама ножу

Novinari kod ministra Lončara Foto Ministarstvo zdravlja

Nemački novinari, Specijalizovani za medicinski turizam, u poseti Srbiji. Zasmetalo im je što smo u opremi za neuroradiohirurgiju bolji od njih

TROJE nemačkih vrhunskih novinara, specijalizovanih za medicinski turizam, posle četvorodnevnog boravka u Srbiji i posete kliničkim centrima u Beogradu i Nišu, Bolnici za estetsku hirurgiju "Diona", Vrnjačkoj Banji i Banji Koviljači, otišlo je u četvrtak iz naše zemlje sa podeljenim utiscima: da Srbija, gde ih je najviše fascinirala gostoljubivost, ima mnogo toga da ponudi, ali pomalo besni zbog činjenice da smo u nečemu, ipak, ispred Nemaca, naviknutih da su u svemu superiorni.

Razlog za njihovu ljutnju je bila poseta Kliničkom centru Srbije, gde su posmatrali zahvate na gama i sajber nožu, kojima se uklanjaju tumori u mozgu.

- Sve troje je fascinirala činjenica da ovde imate najsavremeniju opremu za neuroradiohirurgiju, i istovremeno naljutilo saznanje da se takvi zahvati u Srbiji rade o trošku zdravstvenog osiguranja, a u Nemačkoj pacijent mora da ih plati, ili bar doplati - kaže Damir Radić iz nemačke organizacije WITOS, koju čine eksperti iz oblasti zdravstvenog turizma. - Nisu to baš lako podneli, ne zato što su zavidni, nego što su videli da je u toj oblasti medicine Srbija ispred Nemačke naviknute da u svemu bude prva i najbolja.

Radić kaže da je WITOS troje nemačkih novinara, koji rade za najuticajnije turističke žurnale, čekao gotovo godinu dana, jer je ideja bila da u Srbiju dovedu najbolje, koji će predstaviti njene turističke i zdravstvene potencijale.

Pročitajte još - Gama nož kao spas

- Veliku podršku imamo od Ministarstva zdravlja koje želi da razvija medicinski turizam u Srbiji - kaže Radić. - Iako smo i ranije bili u kontaktima, sada je to na sastanku sa ministrom Zlatiborom Lončarom, konkretizovano. Zajednički cilj nam je dugoročna saradnja, najpre predstavljanje turističkih i medicinskih potencijala Srbije u Nemačkoj, zatim u zemljama nemačkog govornog područja, a onda i u drugim državama.

Profesor Peter Beker, koji u svetu važi za vrsnog stručnjaka za turizam, kaže za "Novosti", da Srbija ima bogatu i raznoliku ponudu, koja bi bila interesantna turistima sa Zapada, i povoljne cene, ali da se za to u Nemačkoj i drugim zemljama uglavnom ne zna.

- Za mene je najupečatljivija gostoljubivost koja ovde vlada. Srbija je toplo srce Balkana, ali morali biste više da radite na promociji, na povezivanju sa turoperaterima - kaže profesor Beker.

Pročitajte još - Od jeseni leči i iks-nož

ZDRAVSTVENO TRŽIŠTE

NEMAČKI turisti, a u Vrnjačkoj Banji smo slučajno sreli dve žene iz Berlina, u svakom trenutku žele sigurnost - kaže Damir Radić. - Zato su i posete kliničkim centrima imale dvostruki cilj: da se vidi da ovde postoje dobri uslovi za lečenje, ako se nekom od turista slučajno nešto dogodi, i da je Srbija potencijalno novo interesantno tržište za zdravstveni turizam, s obzirom na kvalitet usluga i pristupačne cene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

драгана

26.07.2019. 10:21

Fašizam je genetska prediappzicija.Sada će dodati još jedan uslov za ulazak u EU.i milion drugih - fašističkih,naravno, koje treba drugi da ispunjavaju da bi,kaobajagi, bili deo "elite".